Svijet     | 06.02.2021. 12:12 |

Šefovi diplomatija Kine i SAD razgovarali o temama koje su 'zategnule' odnose

FENA Internet

PEKING/WASHINGTON, 6. februara (FENA) - Šefovi diplomatije Sjedinjenih Država i Kine razgovarali su u subotu, u prvoj velikoj razmjeni mišljenja između dvije zemlje otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, i dotakli su se nekoliko kritičnih tema koje su zategnule odnose dvije zemlje.

Kineski šef diplomatije Yang Jiechi i američki državni sekretar Antony Blinken raspravljali su u telefonskom razgovoru o napetostima u međusobnim odnosima dvije zemlje, posebno o situaciji u Xinjiangu, domu mislimanske manjinske zajednice Ujgura, čiji je tretman žestoko kritikovao Zapad, kao i u Hong Kongu i na Tajvanu.

Dva saopćenja objavljena nakon razgovora pokazuju različite pozicije dvije zemlje, koje su se sukobile u brojnim pitanjima od trgovine do kineskog gušenja protesta u Hong Kongu i pojačane američke podrške  Tajvanu. Američko-kineski odnosi pali su na najniže nivoe u proteklih nekoliko godina, djelimično i zbog pokretanja trgovinskog rata s Pekingom bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je također optužio Kinu za pokretanje pandemije koronavirusa u kojoj je preminulo više od dva miliona ljudi širom svijeta.

Blinken je naglasio da će SAD sarađivati sa svojim saveznicima kako bi proglasili Kinu „odgovornom za napore na prijetnji stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji i u Tajvanskom moreuzu”.

Kazao je da će Sjedinjene Države nastaviti da se zalažu za ljudska prava i demokratske vrijednosti, uključujući i one  Xinjiangu, Tibetu, i Hong Kongu, navodi u saopćenju State Department.

Yang  je kazao da su ovog trena „kinesko-američki odsnosi na kritičnom raskršću“.

- Politika kineske vlade prema SAD-u uvijek je održavala visok nivo stabilnosti i kontinuiteta – navodi njegovu izjavu kineska državna novinska agencija Xinhua.         

Zatražio je od Washingtona  da „ispravi greške koje je učinio vremenom i da sarađuje s Kinom u duhu nekonfliktnog, nekonfrontacijskog uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i da se fokusira na kooperaciju, prevazilaženje razlika i promoviranje zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa“.

Kineske vlasti tvrde da su Xinjiang, Hong Kong i Tibet striktno unutrašnja pitanja Pekinga i da neće tolerisati bilo kakvo strano uplitanje, javila je Xinhua.

Yang je nazvao tajvansko pitanje „najosjetljivijim, najbitnijim i suštinskim pitanjem u odnosima između SAD i Kine“, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta