Svijet     | 06.02.2021. 13:54 |

Libija ušla u novu fazu postgadafijevske tranzicije

FENA Internet

TRIPOLI, 6. februara (FENA) – Libija je u subotu ušla u novu fazu postgadafijevske tranzicije nakon izbora vlade nacionalnog jedinstva koja će predvoditi zemlju do decembrskih izbora,a koji bi trebali okončati decenijski haos.

Jučerašnji sporazum pozdravljen je u međunarodnoj zajednici kao potencijalna prekretnica u okončanju sukoba i formiranju prelazne vlade koju bi činili novi čelnici sa zapada, istoka i juga zemlje sa zadatkom ujedinjenja Libije razidirane sukobom dvije suparničke administracije i nebrojenih  milicija.

Abdel Hamid Dbeibah, 61-godišnji inžinjer, u petak je izabran za prelaznog premijera na razgovorima  libijskih delegata pod sponzorstvom UN-a. To predstavlja kulminaciju procesa dijaloga pokrenutog u novembru prošle godine uTunisu.

Njegov izbor označava početak novog poglavlja za zemlju nakon propasti sporazuma iz 2015. o uspostavi Vlade nacionalne sloge (GNA) predvođene Fayezom al-Sarrajom.

Libiju razdire nasilje izazvano podijelama između GNA sa sjedištem u Tripoliju i suparničke administracije predvođene vojnim moćnikom Khalifom Haftarom s istoka zemlje.

Vršiteljica dužnosti mirovnog posrednika  UN-a za Libiju Stephanie Williams, koja je organizirala sedmicu dana duge razgovore u blizini Ženeve, izjavila je da je „zadovoljna što svjedoči istorijskom trenutku“.

- Vjerujem da je ovo prekretnica – izjavio je  generalni seretar UN-a Antonio Guterres.

Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države pozdravili su formiranje prelazne vlade, ali su upozorili da se „sporazum o primirju  mora provesti“ i da treba obnoviti  ključne javne službe za Libijce.

Rodom iz grada Misrate, Dbeibah je predvodio libijsku kompaniju za ulaganja i razvoj u vrijeme vladavine dugogodišnjeg čelnika Muammara Gaddafija, koji je svrgnut i ubijen u ustanku iz 2011., prenosi AFP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom