Kultura     | 07.02.2021. 10:36 |

Mostarske kulturne institucije nadaju se boljoj 2021. godini (VIDEO)

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 7. veljače (FENA) - Mostarske kulturne institucije nastavile su s radom i u vrijeme pandemije koronavirusa no bile su primorane drastično izmijeniti svoje poslovne planove.

Po riječima ravnatelja Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijela Vidovića, nakon izbijanja epidemije u proljeće 2020. godine svi komercijalni programi su otkazani i otada se Kosača nalazi u "hladnom pogonu".

- Najznačajnija zbivanja i manifestacije koje se održavaju u našoj ustanovi otkazane su ili su održane u reduciranoj formi i to će biti tako sve dok su na snazi ovakve epidemiološke mjere - kazao je Vidović.

Po njegovim riječima, zahvaljujući redovitoj potpori Grada Mostara Kosača je do sada uredno podmirivala sve svoj tekuće obveze.

- Što se tiče 2021. godini sve ovisi o ublažavanju mjera, ali ja se nadam da ćemo do proljeća imati jasniju sliku i da ćemo, ako ništa drugo, raditi neke programe vani, na trgu ili na našoj otvorenoj sceni. Mislim da ćemo neke realnije planove moći raditi tek za 2022., a ova godina će biti godina za preživljavanje - dodao je.

Po riječima urednika kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Darija Terzića, koronavirus utjecao je na planirane aktivnosti te ustanove, ali je unatoč situaciji 2020. organiziran veliki broj kulturnih događanja.

- Zahvaljujući dva velika dvorišta i jednoj terasi uradili smo puno događaja po lijepom vremenu, na proljeće i ljeto. Mostarsko kulturno ljeto uradili smo skoro u istom obimu kao i godinu ranije s tim da su neki događaji otkazani, prije svega otkazivali su gosti koji su trebali doći izvana - kazao je Terzić.

Mostarsko kulturno ljeto i ove će godine biti središnja manifestacija Centra za kulturu, a na proljeće je planiran nastavak likovnog programa "Trebao mi je neki novi početak" u okviru kojeg se predstavljaju slikari amateri.

- Čekamo malo ljepše vrijeme, da prođu kiše i vjetrovi, da možemo vani organizirati promocije i izložbe. Na proljeće ćemo vjerojatno organizirati i neke događaje koji su bili najavljeni za jesen, ali su tada otkazani zbog epidemiološke situacije - dodao je Terzić.

Kazališta nastavljaju sa starim i pokreću nove projekte

U dva mostarska kazališta - Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Mostar -ističu kako unatoč svim problemima nisu prestajali s radom na svojim projektima.

- Kazalište ne prestaje raditi na bilo kojem segmentu našeg posla uz poštivanje svih propisanih mjera. Nastojimo igrati što je moguće više, raditi nove predstave, nastaviti naše stare projekte, poput dramskog studija mladih, ali i započeti nove projekte, kao što je radionica dramskog pisanja i radionica pisanja scenarija - kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je epidemija uvelike utjecala na financiranje rada te teatarske kuće, pa samim time i njezin program.

- Naša velika sala ograničena je na 30 posjetitelja od 340 raspoloživih mjesta. Također, mnogi sponzori bili su, nažalost, primorani odustati od već dogovorenih aranžmana, ali vjerujemo da će Pozorište preživjeti i da će 2021. biti uspješna godina za nas – istaknuo je Mujkanović.

Iznimka nije ni Pozorište lutaka Mostar koje je, po riječima direktora Edina Kmetaša, bilo primorano značajno izmijeniti plan rada.

- S obzirom da su epidemiološke mjere ograničavajuće i za našu publiku i za nas, u velikim smo gubicima, tako da su naši planovi 90 posto revidirani. Ipak, nastavljamo raditi, pa tako za koji dan očekujemo premijeru nove predstave "Dječak koji je sanjao more", koju je na scenu postavio Zijah Sokolović - kazao je Kmetaš.

Također, Pozorište lutaka za ovu godinu planira organizirati prvi lutkarski festivalu Mostaru, a ti kao i drugi planovi ovisit će o raspoloživim financijama.

- Pozorište lutaka financira se iz budžeta Grada Mostara putem granta. Ti grantovi nisu mijenjani prošle godine, plaće su minimalne svakako tako da se tu nije imalo šta smanjivati. U ovoj godini planirali smo proširivanje ansambla i planirali smo tražiti od Gradske uprave da proširimo naš kolektiv međutim u ovoj situaciji to je nerealno i mislim da ćemo sačekati neka bolja vremena - kazao je direktor Pozorišta lutaka Mostar.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5388

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1J6UpAlmx4si9_czbgfALB052rv8vMVqG?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom