Regija     | 08.02.2021. 11:37 |

U Sloveniji zaraze manje, ali epidemija još nije pod nadzorom - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. veljače (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 3821 testiranja otkriveno samo 304 zaraženih koronavirusom te je potvrđeno 11 smrtnih slučajeva, no vlada i znanstvenici skeptični su u pogledu opsežnijeg popuštanja važećih mjera prije nego što se epidemija stavi pod bolju kontrolu.

 Epidemija je u malom padu, ali je tjedni prosjek dnevno potvrđenih zaraza još uvijek 1025, dok bi za učinkovito epidemiološko praćenje kontakata i stavljanje epidemije pod učinkovitu kontrolu taj broj trebao pasti na manje od 300, prema novoj procjeni znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" koji za vladu radi prognoze i modele razvoja epidemije.

Uz to, u analizi se navodi da bi, uz sadašnji tempo, broj dnevnih zaraza na tu razinu mogao pasti tek krajem ožujka i da će se utjecaj cijepljenja protiv Covida-19 bitnije osjetiti na suzbijanje epidemije tek kad bude cijepljeno barem 10 posto populacije, dakle više od 200.000 ljudi, što je još daleko.

Novi sojevi mogli bi biti dominantni u svibnju

Dodatan rizik za prognoze predstavljaju i novi sojevi osnovnog tipa novog koronavirusa, s obzirom da je u Sloveniji već zabilježena prisutnost britanske varijante, a moguća je i pojava drugih.
Procjene znanstvenika govore da bi novi sojevi mogli postati dominantni u svibnju ove godine, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

S druge strane, navodi u analizi institut "Jožef Štefan", procjenjuje se da se preko već zaraženih u kontaktima s njima dodatno "prokuži" oko 30 tisuća ljudi na tjedan, što za razliku od imunizacije cjepivom ima svoje ekonomske i zdravstvene posljedice.

Da vlada Janeza Janše i dalje ima ambiciju do ljeta cijepiti 70 posto stanovništva kazao je u razgovoru za portal "Žurnal.24.si" Jelko Kacin, donedavno glasnogovornik vlade za Covid-19, a sada u ulozi državnog tajnika u premijerovu kabinetu, koji je zadužen za koordinaciju cijepljenja. Pritom je vrlo rezerviran prema pritiscima da se prerano ukinu postojeće epidemiološke mjere i restrikcije, prenosi Hina.

"Znamo da je britanski soj prilično proširen u Sloveniji. U Austriji je, uz britansku varijantu, prisutan i južnoafrički soj, zato je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi i nama. Mnoge su države s boljom epidemiološkom slikom od naše produžile mjere do sredine veljače", kazao je Kacin u vezi prijedloga da se što prije otvori nastava uživo u osnovnim i srednjim školama.

Trenutno su u Sloveniji škole otvorene za polaznike prvih triju razreda osnovne škole, ponovno je dopušten rad trgovina koje ne prodaju živežne namirnice a nisu veće od 400 metara četvornih, dok je uredba o ograničenju kretanja između općina i dalje na snazi.  

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta