Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 13:00 |

Ombudsmeni BiH - Zajedno za bolji internet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine oglasila se danas povodom 'Dana sigurnijeg interneta', zalažući se za odgovorno korištenje informaciono-komunikacijskih tehnologija i usluga.  

- U cilju zajedničke promocije sigurnog i odgovornog korištenja Interneta i informaciono-komunikacionih tehnologija i usluga, ombudsmeni BiH - Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pridružuju se mnogim nadležnim organima i nevladinim organizacijama u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, koji se ove godine obilježava 9. februara pod sloganom 'Zajedno za bolji internet' - saopćeno je iz Institucije ombudsmena.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da je odgovornost svih nas da pomognemo promovisanje svijesti o internetu i bezbjednosti na internetu.

- Žalosna je činjenica da je, koliko god tehnologija bila korisna, privukla i pažnju kriminalnih i antisocijalnih elemenata.  Internet je znatno povećao cirkulaciju materijala seksualnog zlostavljanja djece i drugih šteta na internetu - navodi se.

Ombudsmeni BiH upozoravaju da seksualni predatori koriste internet da bi uspostavili početni kontakt sa djecom, uvlačeći ih u vrlo štetne oblike kontakata, na internetu i van njega.

- Maltretiranje i drugi oblici uznemiravanja mogu mnogo da naštete dječijim životima, a internet je pružio nov način da se to dogodi - upozoravaju ombudsmeni.

Istovremeno, smatraju da je neophodno da se svi angažujemo kako bi dali doprinos da internet bude bezbjedniji za djecu i mlade.

- S obzirom na to da je Internet nesumnjivo dio naše svakodnice i naših života, Ombudsmeni će nastojati i dalje u što većoj mjeri promovisati primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava i u ovoj oblasti, promovisati razumjevanje i svijest javnosti o pravima djeteta, istraživati kršenja prava djeteta i nadgledati uticaj zakona, politike i prakse na zaštitu prava djeteta - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, na web stranici institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine www.ombudsmen.gov.ba objavljene su Smjernice za sigurnost djece na internetu koje je 2020. godine izdala Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), a koje sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o razvoju sigurnog online okruženja za djecu i mlade.

Iz Institucije ombudsmena napominju da su svi istaknuti materijali, također, dostupni na web stranici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, te da se više informacija o ovogodišnjim aktivnostima može se pronaći i na web stranici Safer Internet Day putem https://www.saferinternetday.org

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'