Stranačke aktivnosti     | 08.02.2021. 12:39 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok poziva Koaliciju okupljenu oko SDA i BH Blok da stranačke nesuglasice i netrpeljivost ostave po strani, te da se konkretno okrenu gradu Mostaru i njegovim građanima i građankama. Nedopustivo je da zbog kratkovidih političkih igara Mostar ponovo padne u ruke HDZ-a i bude zloupotrebljavan kao „stolni grad“ Dragana Čovića. Ako se to u konačnici desi, nikakvi spinovi, niti medijski sukobi koje gledamo ovih dana, ni Koaliciju oko SDA ni BH Blok za takvu izdaju neće moći opravdati kod građana Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Mostar je grad svih njegovih građana i građanki i nedopustivo je da on ostane mjesto za demonstraciju etničke isključivosti kakvim ga vidi Čovićev HDZ. To je grad koji je stoljećima bio bosanskohercegovački, i hrvatski i srpski i bošnjački, te je vrijeme da političke snage u Mostaru mimo vanjskih političkih utjecaja nađu rješenje za svoj grad.

„Žalosno je što su građani Mostara nakon dvanaest godina čekanja na promjene faktički u istoj situaciji u kojoj su i bili i što novim gradskim vijećnicima nije ni na kraj pameti da razgovaraju o načinima i konkretnim rješenjima problema Mostaraca i Mostarki. Formiranje vlasti isključivo na etničkom nivou dolazi na naplatu brzo, ali političke stranke i vijećnici koji će glasati u srijedu moraju biti svjesni svoje historijske odgovornosti za odluke i procese koji će nakon toga nastupiti. Pozivam ih sve da vrijeme do glasanja, umjesto medijskog prepucavanja i traženja alibija za eventualni neuspjeh, maksimalno iskoriste za utvrđivanje zajedničkih odluka i politika koje će donijeti promjene i Mostar brzo pokrenuti naprijed “, rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Treba se sve učiniti da se, uprkos ranije zabetoniranim političkim pozicijama iznađe zajedničko rješenje za Mostar i za sve one koji u njemu žive. Ovo je naročito važno zbog momenta u kojem se nalazimo a u kojem je ekonomija u Mostaru doslovno na izdisaju usljed trenutne pandemije koronavirusa.

„Vjerujemo da među snagama koje se trebaju suprotstaviti politici etničke separacije Dragana Čovića, a koja je štetna i za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ima više zajedničkih vrijednosti nego međusobnih razlika“, poručuju iz Nezavisnog bloka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'