Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 15:30 |

Donacija Velike Britanije i Sjeverne Irske Ministarstvu odbrane i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8.februara (FENA) – Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Field i komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad prisustvovali su danase ceremoniji primopredaje zaštitnih maski za borbu protiv panedemije COVID-19, koju je Vlada UK osigurala za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Radi se o vrijednoj i značajnoj donaciji od 6.000 kompleta zaštitnih maski, u kojima se nalaze ukupno po tri maske, što predstavlja prvi dio donacije Oružanim snagama, a u izradi su još 3.000 kompleta, koji će biti uručeni naknadno.

Na prigodnoj ceremoniji primopredaje, kojoj su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, kao i drugi visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici Ambasade UK u BiH i NATO štaba Sarajevo, iskazano je zadovoljstvo ovom vrijednom donacijom, koja će u značajnoj mjeri pomoći pripadnicima Oružanih snaga BiH u sprečavanju širenja pandemije COVID-19, ali je iskazana i podrška za nastavkom pomoći Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, uz izraze zahvalnosti za vrijednu donaciju, istakao je dugogodišnju podršku Vlade UK i Ambasade Ujedinjenog kraljevstva i Oružanim snagama BiH, koja se svake godine intenzivira.

-Prije godinu dana suočili smo se s nepoznatim neprijateljem COVID-19 i prateći situaciju u svijetu uspjeli smo pravovremeno reagovati i poduzeti potrebne mjere. Pored toga što smo čuvali svoje živote i zdravlje svojih ljudi, istovremeno smo pomagali i drugima. Nažalost, izgubili smo sedam pripadnika Oružanih sanga BiH i dva pripadnika Ministarstva odbrane BiH, i ja i ovim putem, još jednom izražavam saučešće porodicama preminulih. Iako finansijski nismo bili spremni za borbu protiv ove nedaće, pomoć su nam pružali naši prijatelji, Kina, Švicarska, Malezija, UK, SAD i drugi, a posebno zahvaljujem Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i NATO štabu Sarajevo na ovoj značajanoj donaciji zašitinih maski za naše pripadnike - kazao je, između ostalog, u svom obraćanju prisutnima ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Ambasador UK u BiH NJ.E. Matthew Field istakao je da se „danas predaje prvih 6.000 paketa, svaki sa po tri visokokvalitetne perive maske za lice s logom Oružanih snaga BiH - jednu u maskirnoj, jednu u vojnoj-zelenoj i jednu u crnoj boji za civilnu upotrebu, a u izradi je još 3.000 paketa za sve pripadnike Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane.“

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, između ostalog, kazao je da će NATO štab Sarajevo nastaviti pružati podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, te da je ova donacije primjer na djelu NATO podrške, koja će omogućiti pripadnicima Oružanih snaga BiH da štite sebe, ali i druge.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo