Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 16:16 |

Vranić: Od sutra u funkciji digitalna platforma 'eCoVID. Vakcina'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću prezentirana je danas digitalna platforma „eCoVID.Vakcina“, a po najavi direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje KS Sakiba Katane već sutra bi ta platforma trebalo da bude puštena u funkciju.

Tu platformu izradila je firma 'MEDIT', a na prezentaciji informirano je o svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina”. Pratiti će sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Kako je rečeno, važno je definisati sam proces vakcinisanja. To, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je da to nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a svaka vakcinacija će se unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

To su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

- Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na virus korona te na isti način, dobija vrijeme i mjesto doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno je i da će svaka osoba koja bude vakcinisana, na viber dobiti link s jedinstvenim QR kodomtzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

Ministar je zadovoljan načinom na koji je urađena ta platforma, posebno što će već od sutra profunkcionirati.

- Radi se o adaptivnoj, agilnoj i važnoj aplikaciji koja će doprinijeti još boljem razvoju zdravstvenog informacionog elektronskog sistema. Kanton Sarajevo jeste i treba da bude lider u svim procesima - poručio je, saopćila je Pres služba KS.

Najavljeno je da će uskoro biti održana i prezentacija e-bolovanja, koja postoji, ali ih nažalost, po riječima direktora Katane malo liječnika koristi.

Prezentaciji su prisustvovali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav te uime Doma zdravlja Enes Šačić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana