Kultura     | 08.02.2021. 16:35 |

Ambasadorica Toudic u Muzeju književnosti BiH, prezentirana joj Stalna postavka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Ambasadorica  Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic i savjetnik za kulturu i saradnju pri francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u BiH Jean-Christophe Thiabaud posjetili su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH gdje su se susreli sa direktoricom ove institucije Šejlom Šehabović.

Šehabović  je pokazala ambasadorici Toudic Stalnu postavku Muzeja u kojoj se nalaze rukopisi i lični predmeti Ive Andrića, Meše Selimovića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Isaka Samokovlije, Petra Kočića, Maka Dizdara…

- Nakon što je počela pandemija, u Francuskoj smo shvatili da nije važno imati samo pun stomak već da nam je kultura jednako važna. Francuzima sada najviše nedostaju muzeji i pozorišta jer im treba nešto drugo, a ne samo da gledaju u ekrane. Nadam se da će ovo pomoći da odredimo drugi sistem vrijednosti u kojem će kultura biti na vrhu liste prioriteta – kazala je ambasadorica Toudic.

Šehabović je podsjetila da je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH radio i tokom najstrožeg karantina, jer posla, kako kaže, u ovakvim institucijama uvijek ima.

 - Dosad smo mislili da nama treba publika, ali se ispostavilo da je obratno. Mi trebamo publici – zaključila je Šehabović, navodi se u saopćenju iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo