Stranačke aktivnosti     | 08.02.2021. 16:19 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

SDP BiH podržava protest zeničkih rudara

Socijaldemokratska partija BiH poziva Vladu FBiH da pokaže kako su je prioritet rudari i radnici, a ne privilegije ministara, interesi stranačkih funkcionera i administracije.

Kako i obično, SDA Vlada pokazuje čvrsto opredjeljenje kada navodno hoće graditi državu preko leđa radnika. SDP BiH će u ovom neravnomjernom srazu uvijek biti na strani rudara i radnika koji samo traže da im se plati ono što su teškom mukom zaradili.

Pri tome, kao i bezbroj puta do sada, rudari su pokazali svoju svijest i veću odgovornost prema državi nego Vlada i Elektroprivreda BiH, jer su radili mjesec dana da bi isporučili ugalj, vjerujući da će dogovor o deblokadi računa biti ispoštovan. Kao i obično, rudari održe obećanje, a Vlada i EP BiH ne održe.

SDP smatra kako Vlada i EPBiH moraju ispuniti svoj dio dogovora, tim prije što se računi za električnu energiju uredno plaćaju za električnu energiju koja je proizvedena zahvaljujući, između ostalog, i radu rudara. Napominjemo da je dug pet miliona KM, dok su kineski respiratori koštali 10 miliona KM.

Nužno je provesti i mjere smanjivanja nagomilane administracije u rudnicima i EPBiH, a povećati broj rudara koji svaki dan odlaze pod zemlju da osiguraju toliko potreban ugalj.

Samo ozbiljnim i odgovornim pristupom možemo očekivati rješavanje problema.

Iako opozicija, SDP će uvijek u parlamentima biti dio rješenja i dati doprinos usvajanju zakonskih rješenja koja će doprinijeti kvalitetnijim uslovima rada, boljoj produktivnosti i što boljem statusu rudara i radnika.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo