Bosna i Hercegovina     | 08.02.2021. 17:56 |

OV Foča u FBiH: Za v. d. načelnika izabrana Mensura Karahodža

FENA Elma Geca

USTIKOLINA; 8. februara (FENA) - Vršilac dužnosti načelnika Općine Foča u FBiH do okončanja prijevremenih izbora u ovoj lokalnoj zajednici bit će Mensura Karahodža - odlučilo je većinom glasova na današnjoj sjednici Općinsko vijeće Foča u FBiH.

Ova lokalna zajednica time je konačno dobila ovlaštenu osobu i mogućnost da prevaziđe probleme u funkcioniranju, nakon smrti načelnika Eseda Radeljaša.

V.d načelnica Karahodža zahvalila se vijećnicima na ukazanom povjerenju uz obećanje da će raditi za dobrobit svih građana.

”Ova funkcija je velika čast ali i odgovornost koje sam u potpunosti svjesna, posebno u ovoj nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Ipak sve se može kada imate dobar plan i cilj i nadam se da ću u saradnji s Općinskim vijećem, nadležnim službama i uposlenicima općine raditi za dobrobit svih građana koji ovdje žive” - kazala je Karahodža.

Izabrana v.d načelnica  je viši samostalni referent u Općini Foča u Federaciji BiH i u više navrata je bila i vjećnica u općinskom vijeću.

Pored nje za tu funkciju je bio predložen i Muhidin Raščić aktuelni vijećnik za kojeg je po mišljenju CIK-a BiH na upit stručne službe vijeća, pojašnjeno kako je nespojivo istovremeno vršenje dužnosti općinskog vijećnika i vršitelja dužnosti općinskog načelnika.

Na današnjoj sjednici došlo je do smjene predsjedavajuće vijeća Alme Arslanagić (SDP). Većina u Općinskom vijeću je to obrazložila kršenjem procedura u vođenju sjednica, ali i Arslanagić to tvrdi za svoju smjenu i izbor novog predsjedavajućeg Mirze Bašića (SDA).

”Mi smo upozoravali da je procedura izvršena suprotno Poslovniku o radu vijeća i pokušali to pojasniti vijećnicima koji su inicirali smjenu odnosno Klubu SDA uz napomenu da nije izvršena povreda poslovnika na koju su se oni pozivali, ali donijeli su nelegalnu odluku” - tvrdi Arslanagić.

Novoimenovani predsjedavajući Mirza Bašić smatra da je sve urađeno u skladu s poslovnikom.

”Mi smatramo da nema ništa sporno i da je sve urađeno u skladu s Poslovnikom. Nadamo se da ćemo svi zajedno raditi za dobrobit stanovnika ove općine, da se konačno stvari pokrenu s mrtve tačke” - kazao je Bašić.

Općinsko vijeće Foča u FBiH danas je usvojilo i program rada, odluku o strukturi stalnih radnih tijela i zaduženje vršiocu dužnosti načelnika da u skladu sa zahtjevom CIK-a BiH uplati zahtjevana sredstva u svrhu održavanja prijevremenih izbora koji su u ovoj lokalnoj zajednici planirani 11. aprila.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta