Svijet     | 09.02.2021. 09:05 |

Draghi na sastancima s najvećim strankama u pokušaju da formira vladu Italije

FENA Internet

 

RIM, 9. februara (FENA) - Bivši čelnik Evropske centralne banke Mario Draghi nastavit će u utorak razgovore s najvećim italijanskim političkim strankama u pokušaju da formira novu vladu.

Draghi, koji nema nikakvu političku funkciju, dobio je prošle sedmice od predsjednik Sergio Mattarella zadatak  da formira tehnokratsku vladu, nakon što je sredinom januara srušena prethodna koalicija pod premijerom Giuseppeom Conteom.

Očekuje se da će sastanci sa strankama, uključujući populistički Pokret pet zvijezda, desničarsku stranku Lega bivšeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija i socijaldemokrate (PD), Draghija približiti odluci hoće li se kandidirati za parlamentarno glasanje za italijanskog premijera, prenosi dpa.

Italjanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je prošle sedmice od Draghija da formira nepolitičku vladu kako bi predvodio Italiju kroz pandemiju koronavirusa nakon što su pregovori u posljednji čas među političkim strankama propali.

Sedmicama se o Draghiju govorilo kao o potencijalnom šefu takve vlade koji će voditi zemlju kroz dvostruku zdravstvenu i ekonomsku krizu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu