Najave     | 09.02.2021. 11:05 |

Ambasadorica Toudic i ministar Cikotić potpisat će sporazum o saradnji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, koja predstavlja francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić potpisat će danas tehnički sporazum u vezi sa saradnjom u borbi protiv ilegalnog prometa vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom, najavljeno je iz Francuske ambasade.

Tim sporazumom ozvaničava se uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže, koja s jedne strane omogućava razvoj operativne saradnje specijaliziranih pravosudnih policijskih službi, a s druge, podršku razvoju kapaciteta bh. službi, u oblasti kriminalističko-tehničkog istraživanja, nadležnih za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem.

Kako iz Ambasade navode, tehnički sporazum predstavlja novo sredstvo namijenjeno jačanju efikasnosti bh. službi i konsolidaciji bilateralne saradnje u oblasti obrade kriminalističkih obavještajnih podataka i kriminalističko-tehničkog istraživanja u vezi sa oružjem.

- Oblici saradnje uspostavljeni ovim tehničkim sporazumom, dalji su razvoj bilateralne saradnje, posebno kroz donaciju sistema Evofinder i predstojećom uspostavom softvera Traffic u korist bh. službi - navode iz Francuske ambasade.

Radi se o modernim sredstvima za saradnju od kojih se, nakon što se implementiraju, očekuju konkretni rezultati.

Ambasadorica Christine Toudic je tim povodom ocijenila kako potpisivanje sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima, istaknuvši kako je u tom pogledu, Bosna i Hercegovina važan partner Francuske.

- On je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope - kazala je Toudic.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana