Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 11:13 |

FUCZ- Značajnije padavine, topljenje snježnog pokrivača, povećanje vodostaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Federalni operativni centar u redovnom izvještaju o stanju u Federaciji BiH najavljuje značajnije količine padavina i topljenje snježnog pokrivača sa planina.

Po podacima Agencije za vodno područje rijeke Save (AVP) zasićenost tla, porast temperature zraka, topljenje snijega i nove količine padavina uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja, na svim vodotocima na vodnom području Save u Federaciji BiH.

- Imajući u vidu navedeno, za narednih pet dana, prognozira se povećanje vodostaja na vodotocima na cijelom vodnom području Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne i sliv Drine), posebno na području cijelog toka Une i Sane, Gornjeg dijela toka Vrbasa i gornjeg dijela toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama – navodi se u izvještaju.

Prognozirana povećanja vodostaja mogu izazvati lokalna izlivanja na bujičnim vodotocima, na pritokama Une, Vrbasa, Bosne i Drine.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko‐hidrauličkom stanju provode se u skladu sa Federalnim operativnim planom (FOP) odbrane od poplava. Po dostizanju vrijednosti mjerodavnog nivoa vodostaja, pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP‐om.

- Treba imati u vidu da su to orjentacione prognoze na osnovu projiciranih podataka padavina, što može imati utjecaj i na vrijednosti vodostaja. Zbog navedenog kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. Sugerišemo povećan oprez, nadležnim institucijama, da prate situaciju i postupaju u skladu sa ovlaštenjima – ističe se.

U Bosansko-podrinjskom kantonu visoke temperature zraka, otapanje snijega i jaka kiša uzrokovali su rast vodostaja, na vodama prve kategorije (rijeka Drina) i vodama druge kategorije (ostale rijeke i potoci) na području grada Goražda.

- Rijeka Drina izlila se iz korita, u mjesnim zajednicama Sadba i Zupčići, bez pričinjene materijalne štete. Kiša i bujične vode izazvale su ozbiljnije problem, u mjesnoj zajednici Orahovice. Voda se izlila u mjestu Hanište. Začepljeni su propusti za odvodnju površinskih voda, a bujični nanosi blokirali putni pravac Zorovići-Prača – ističe se.

Obilne kišne padavine dovele su do porasta vodostaja Prače, u općini Pale u FBiH.  U naselju Prača, u blizini Mosta žrtava genocida u Srebrenici, Prača je prelila zid i poplavila podrumske prostorije u porodičnoj kući.

U naselju Donje Bare došlo je do izlivanja baranskog potoka. U naselju Šainovići izlio je Šainovićki potok ali je stanje stavljeno pod kontrolu, intervencijom JKP Prača i uposlenika civilne zaštite.

- Uposlenici Službe civilne zaštite i Goražde puteva su na terenu, saniraju posljedice. U okolnim selima Prače i Hrenovice, bujični potoci poplavili su određeni broj seoskih imanja – ističe se.

Vodostaj Prače, po mjerenju 8. februara u 13 sati, iznosio je 197,7 cm. Zabilježeno je opadanje vodostaja Prače.

- Vodostaj Prače, po mjerenju jutros u  6 sati, iznosio je 121,4 cm, nema opasnosti od izlijevanja. Pripadnici civilne zaštite sagledat će stanje na terenu i sanirati posljedice -  navodi se.

Na području općine Foča FBiH zabilježena je opasnost od poplava. Uslijed ekstremnog povećanja svih vodotokova, rijeka Kolina je poplavila na području mjesne zajednice Jabuka nekoliko objekata za odmor koji su izgrađeni u neposrednoj blizini obale, kao i određen broj pomoćnih i improviziranih objekata za smještaj stoke. U tim objektima trenutno niko ne boravi.

- Bujični tokovi, uvjetovani jakom kišom i topljenjem sniježnog pokrivača,  oštetili su lokalne puteve na području te mjesne zajednice. Općina je, u saradnji s preduzećem Goraždeputevi d.d. Goražde, na nekoliko lokacija intervenisala. Izvršeno je kanalisanje bujičnih tokova, otčepljanje propusta, uspostavljanje barijera iznad obaloutvrde kod ambulante u Jabuci a uklonjena su i stabla s magistralnog puta M-18.1 - ističe Federalni operativni centar.

Po redovnom izvještaju o stanju u FBiH, na Drini je evidentan porast vodostaja, zabilježeno je plavljenje lokalnog puta Cvilin – Kožetin u mjestu Ada. Prometovanje tom dionicom bilo je usporeno, zbog vode na putu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo