Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 13:41 |

Košarac i Kalabukhov o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Ruske Federacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabukhova, s kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima.

Ministar Košarac i ambasador Kalabukhov pozdravili su dobre i prijateljske odnose BiH i Ruske Federacije, te konstatirali da postoji prostor za unapređenje privredne saradnje.

Sagovornici su usaglasili da će u narednom periodu definirati plan posjete ministra Košarca Moskvi i agendu konkretnih sastanaka s predstavnicima nadležnih institucija Ruske Federacije, u čijem će fokusu biti jačanje privredne saradnje i poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene. 

Na sastanku je razgovarano o intenziviranju aktivnosti Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju BiH i Ruske Federacije, te predloženo da njen naredni sastanak bude organiziran u okviru posjete ministra Košarca Moskvi, budući da je on jedan od kopredsjedavajućih ovog tijela. 

Dogovoreno je da će radne grupe za trgovinsko-ekonomsku i saradnju u oblasti energetike pri Međuvladinoj komisiji u narednom periodu raditi na boljoj povezanosti privrednih subjekata iz Republike Srpske i Federacije BiH sa privrednim subjektima iz Ruske Federacije. Akcenat je stavljen na pitanja izvoza mesa, ribe, voća i povrća, te mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na rusko tržište, kao i na donošenje odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

Ministar Košarac i ambasador Kalabuhov saglasni su da će predstojeća posjeta Moskvi biti dobra prilika za potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti turizma, kao i drugih važnih bilateralnih sporazuma.

Tokom današnjeg susreta sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnom pitanju izvoza krušaka iz BiH u Rusku Federaciju, pri čemu su ocijenili da je potrebno omogućiti nastavak vanjskotrgovinskog prometa na obostranu korist. Dogovoreno je da će u narednom periodu nadležni inspekcijski organi izvršiti potrebni nadzor, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom. 

Razgovarajući o aktuelnim političkim temama u BiH, ministar Košarac i ambasador Kalabukhov ocijenili su da je neophodno zatvoriti Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), kako bi se domaćim političkim predstavnicima omogućilo da preuzmu potpunu odgovornost odlučivanja. Istaknuto je da su za normalno funkcioniranje zemlje od ključne važnosti dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti institucija na svim nivoim vlasti u BiH.

Ministar Košarac izrazio je nadu da će dosadašnja uspješna bilateralna saradnja BiH i Ruske Federacije biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Kalabukhova, kojem je poželio uspjeh u radu - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo