Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 13:57 |

Salkić: Spriječiti mirnodopsko etničko čišćenje u organima lokalnih zajednica RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić je dopisom od 3.02.2021. godine pozvao visokog predstavnika, Vijeće za implementaciju mira, OSCE i Kancelariju Evropske komisije da spriječe etničko čišćenje u organima lokalnih zajednica u entitetu RS, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

Salkić je u dopisu posebno istakao primjer implementacije izbornih rezultata u općinama Bratunac, Vlasenica, Foča, gdje su Bošnjaci po popisu iz 1991. godine bili većinski narod.

Podsjetio je na ustavnu obavezu da se institucije i organi, u koje se ubrajaju i lokalne zajednice, trebaju uspostaviti po popisu iz 1991. godine, što do danas nije učinjeno. Implementacijom lokalnih izbornih rezultata, naveo je, otišlo se i korak dalje jer su iz zakonodavnog i izvršnog rukovodstva navedenih ali i nekih drugih općina potpuno eliminisani predstavnici Bošnjaka.

Salkić je pozvao i na zaustavljanje pravoslavizacije u obrazovnom procesu u entitetu RS i prestanak slavljenja pravoslavne slave Sveti Sava kao slave u školama u ovom entitetu.

Naveo je da su to najgrublji primjeri sistemske diskriminacije povratnika u RS, što je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sistemska diskriminacija se primjenjuje kao mirnodopska metoda od vlasti u entitetu na različitim nivoima za ponovni progon povratnika s njihovih ognjišta i mora hitno biti sankcionisana i zaustavljena.

U zaustavljanju sistemske diskriminacije povratnika presudnu ulogu ima OHR i visoki predstavnik kao zaduženi za praćenje provođenja civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo je Salkić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta