Svijet     | 09.02.2021. 14:56 |

Petero vladinih službenika ubijeno u napadima u Kabulu

FENA Internet

 

KABUL, 9. februara (FENA) - Petero vladinih službenika ubijeno je u dva odvojena napada u afganistanskoj prijestonici u utorak, saopćili su zvaničnici, u posljednjim u nizu napada na civile.

Nepoznati napadači otvorili su vatru na vozilo koje je prevozilo službenike iz odjela za pokrajinski ruralni ekonomski razvoj u južnom Kabulu i ubili su četiri osobe.

Čelnik odjela je među ubijenima dok su se vraćali u centralnu pokrajinu Maidan Wardak gdje njihov odjel ima sjedište, saopćio je portparol odjela.

Vozilo ministarstva vanjskih poslova napadnuto je bombom podmetnutom kraj puta u istočnom Kabulu i vozač je poginuo, navodi ministarstvo u saopćenju.

Skoro svakodnevni napadi malim magnetnim bombama podmetnutim pod automobile, eksplozivnim napravama podmetnutim kraj puta i pucnjave uznemiruju afganistanske zvaničnike, aktiviste i novinare.

Napadi su usmjereni na urbane centre i dolaze u vrijeme oduženih mirovnih pregovora u Dohi između talibanskih militanata, koji se bore od 2001. da povrate vlast, i zvaničnika afganistanske vlade.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid saopćio je Reutersu u tekstovnoj poruci da današnji napadi "nemaju nikakve veze s nama".

Brojne zapadne ambasade navode u nedavnom saopćenju, prije današnjeg krvoprolića, da su talibani odgovorni za "većinu nasilnih činova".

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena razmatra kako da se bavi mirovnim procesom, uključujući  i sporazum o povlačenju vojnika koji je Washington potpisao s talibanima tokom mandata prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'