Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 14:30 |

Skupština ZDK-a usvojila strategije razvoja kantona i razvoja sporta

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. februara (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je danas Strategiju razvoja ZDK-a za period 2021. - 2027. godine i Strategiju razvoja sporta na području tog kantona od 2021. - 2024. godine.

-Puno je bilo diskusije o Strategiji razvoja sporta, a velike su se primjedbe odnosile na visinu izdvajanja sredstava iz budžeta za sport, za koja se smatra da su nedovoljna. Na godišnjem se novou iz budžeta ZDK za sport izdvaja 0,2-0,3 posto, a zakon kaže da je to do jedan posto. Niko nije prekršio zakon, ali je konstatovano da je to malo sredstava za sport - kazao je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

On je navodi da se na godišnjem nivou za sport izdvajalo oko 700.000 KM, ali da se ne zna koliko će to biti za ovu godinu, jer tek treba da bude usvojen budžet za 2021.

Strategija je, ipak, usvojena sa 26 glasova za, dva uzdržana i bez glasova protiv.

Strategija razvoja ZDK za period 2021. - 2027. usvojena je jednoglasno, a zastupnici su dali i pozitivno mišljenje na dva nacrta dokumenata iz nadležnosti Vlade Federacije BiH - Zakona o ugostiteljstvu i Strategije zapošljavanja u FBiH za period 2021.-2027. godine.

Prijedlog odluke o usvajanju Platforme za mir USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a koji provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relif Services (CRS), također je dobio podršku zastupnika Skupštine ZDK-a.

Zbog velikog broja amandmana, ukupno 18, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta  Spahija Kozlić povukao je sa dnevnog reda Prijedlog zakon o predškolskom obrazovanju i odgoju ZDK-a.

Ministarstvu je, kako je rekao, potrebno dodatno vrijeme za izradu novog prijedloga tog zakona, a koji će sadržavati i neki od podnesenih amandmana zastupnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!