Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 15:04 |

BiH i Francuska nastavljaju saradnju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ambasadorica Republike Francuske u BiH Christine Toudic danas su potpisali Tehnički sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

Sporazum će omogućiti nastavak saradnje koju su započele specijalizovane službe, unaprijediti razmjenu informacija o ilegalnoj trgovini oružjem i jačanje tehničkih kapaciteta nadležnih organa u Bosni i Hercegovini u oblasti kriminalističke tehnike i forenzike, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se u saopćenju navodi, opredjeljenje Bosne i Hercegovine i Francuske je da zajednički rade na suzbijanju ovih krivičnih dijela, posebno zbog uloge koju ilegalna trgovina ima u razvoju međunarodnog terorizma i transnacionalnog organizovanog kriminala.

Ministar Cikotić je ovakav vid saradnje ocijenio obostrano korisnom, navodeći da će svako otkrivanje ilegalnog oružja ili mreže krijumčara, biti zajednički doprinos borbi protiv globalnih prijetnji, ali i povećanja opće sigurnosti građana.  

Ambasadorica Toudic je istakla da potpisivanje ovog novog sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima.

- U tom pogledu, Bosna i Hercegovina je važan partner Francuske. On (sporazum) je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope - kazala je Toudic.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu kako je predviđeno uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže čija glavna misija je prevencija i borba protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem.

- Poseban fokus će biti na prikupljanju informacija o kriminalnim grupama, identifikovanje počinitelja i pomagača u ilegalnoj trgovini oružjem, provođenje zajedničkih operativnih akcija, oduzimanje oružja, kao i otkrivanje imovine stečene ovim nelegalnim aktivnostima - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!