Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 15:39 |

Sarajevska Općina Stari Grad skoro dvadeset godina novčano podržava porodilje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Prije skoro dvadeset godina u Općini Stari Grad uvedena je praksa takozvanih čestitki za porodilje. Da bi se pokazalo porodicama koje su dobile prinovu da ta lokalna zajednica misli na njih, običaj je bio posjetiti svaku majku, odnijeti joj cvijeće i čestitku - novčani prilog.

- Vremenom su se mijenjali načini podjele čestitki, ali i novčani iznos. Od 2017. godine, umjesto dotadašnjih 200 KM, naknada za svako prvo i drugo novorođeno dijete u toj općini iznosi 300 KM, a za svako naredno novorođeno dijete 450 KM. Za porodilje u općini Stari Grad izdvojeno je, tokom mandata načelnika Ibrahima Hadžibajrića, gotovo milion konvertibilnih maraka - navodi se.

Prema podacima nadležne Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu od 2009. do 2020. godine porodilje u Starom Gradu dobile su 970.900 KM.

- Samo u prošloj godini naša općina postala je bogatija za 306 novih sugrađana. Pored otežanih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa korona, kao i smanjenog priliva novca u općinski budžet, porodiljama je isplaćeno 57.650 KM - ističe se.

Iz Općine Stari Grad u saopćenju za javnost naglašavaju da te isplate nemaju veze sa redovnim naknadama, koje se isplaćuju ženama-majkama za vrijeme dok odsustvuju s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, a osigurava ih Kanton Sarajevo.

- Riječ je isključivo o jednokratnoj novčanoj pomoći koja se dodjeljuje iz budžeta Općine Stari Grad, majkama nakon rođenja svakog djeteta – ističe se. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo