Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 15:45 |

Čavara: 'Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine' značajan za cijelu državu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. veljače (FENA) – Predsjednika FBiH Marinka Čavare razgovarao je o knjizi "Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine" s jednim od autora te knjige Tomislavom Lukićem.

Drugi autor "Enciklopedijskog rječnik" je Anto Knežević, a knjiga doprinosi očuvanju jezičnog izričaja stanovništva sjevernog djela Bosne i Hercegovine te očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine, istaknuto je na sastanku.

"Nakon pet godina, s velikom zauzetošću autora i suradnika, prikupljajući građu iz mnogih izvora, od usmenih, rukopisnih, arhivskih, tiskanih, zvučnih do digitalnih, knjiga 'Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine' ugledala je svjetlo dana. Rječnik je pripremljen na 690 stranica, sadrži oko 7.500 natuknica, 10.000 pojmova s preko 1.000 koloriranih ilustracija. Rječnik doprinosi očuvanju jezičnog izričaja stanovništva sjevernog djela Bosne i Hercegovine koji kroz moderne sociološke prilike jednostavno nestaje iz naše svakodnevne komunikacije. Zbog toga bi u svojoj blizini, svatko tko ima emocije prema Bosanskoj Posavini, trebao imati ovu knjigu", kazao je Lukić.

Čavara kazao je da je knjiga "Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine" značajna kako za Bosansku Posavinu, tako i za cijelu Federaciju BiH i BiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom