Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 15:31 |

Nikšić pozvao SDA i HDZ BiH da podrže Irmu Baraliju

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 9. veljače (FENA) - Čelnici SDP-a BiH i Naše stranke u Mostaru su razgovarali s predstavnicima gradskih odbora tih stranaka o nastavku sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Mostar na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ustvrdio je kako su ovih dana vijećnici BH bloka (SDP BiH, Naša stranka) izloženi "neprimjerenom i neprincipijelnom pritisku" te je pozvao Koaliciju za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) da na sutrašnjem nastavku konstituirajuće sjednice podrže kandidaturu Irme Baralije za mjesto gradonačelnice.

Nikšić je kazao kako sumnja u iskrenost izjava SDA i HDZ-a BiH o integrativnim procesima i europskom Mostaru, te ih je pozvao da glasovanjem za Irmu Baraliju dokažu svoju iskrenost.

- Cijenimo da time imamo taj integrativni proces, da će to biti promjena i da ćemo praktično svi zajedno graditi europski Mostar. Na taj način nijedan od ovih blokova ne bi bio poražen, ne bi izgubila ni bošnjačka ni hrvatska strana, a dobila bi bosanskohercegovačka strana. Imali bismo vlast koja bi se borila za prava svih građana Mostara - poručio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je vrh stranke došao u Mostar kako bi dao podršku BH bloku uoči sutrašnje sjednice.

Kojović je prokomentirao i kritike Prve mostarske partije upućene na adresu Naše stranke, ustvrdivši kako se radi o "udarcima ispod pojasa" te istom vrstom strategije koju primjenjuje SDA u Sarajevu.

Prošloga tjedna održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj je u prvom krugu glasovanja za mostarskog gradonačelnika najviše glasova dobio kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić - 14, kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin 11, a kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija 5 glasova, dok je pet vijećnika (Prva mostarska partija i Hrvatska republikanska stranka) bilo suzdržano.

S obzirom da niti jedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu trebao je uslijediti drugi krug u kojem bi vijećnici birali između jednog od dva kandidata iz prvog kruga s najviše glasova.

Međutim, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu nakon prvog kruga, pa je ona prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

U međuvremenu visoki predstavnik Valentin Inzko poništio je prvi krug glasovanja jer je ono provedeno javnim, a ne tajnim glasovanjem kako je predviđeno Statutom Grada Mostara, pa bi se u srijedu prvi krug trebao ponoviti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo