Bosna i Hercegovina     | 09.02.2021. 16:02 |

HNŽ: Sedam milijuna maraka za bolnice, ublažene mjere za rad škola i vrtića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. veljače (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, na sjednici održanoj u utorak u Mostaru osigurala je ukupno sedam milijuna maraka grant sredstava, nastavljajući tako redovitu potporu bolničkim ustanovama.

Temeljem mjerila za financiranje zdravstvenih ustanova, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar raspoređen je godišnji iznos od 4.112.500 maraka, Kantonalnoj bolnici "dr. Safet Mujić" 1.869.000 maraka i Općoj bolnici Konjic 1.018.500 maraka, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Tijekom rasprave iznova je istaknuto kako Vlada, iako nije poslodavac u zdravstvu i nije zadužena za plaće djelatnika, značajnim sredstvima kontinuirano podupire rad kako bolničkih tako i ustanova primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja za koje se izdvaja ukupno dva milijuna maraka.

Ublažavanje epidemioloških mjera

Vlada je usvojila Izvješće o epidemiološkoj situaciji covid-19 u kojem je istaknuto kako HNŽ u posljednja tri mjeseca bilježi blago poboljšanje epidemiološke slike, stoga je, na inicijativu obrazovnih institucija, a temeljem procjene epidemiološke situacije koju je uradio Zavod za javno zdravstvo, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio, a Vlada danas prihvatila, revidirane preventivne higijensko-epidemiološke mjere za rad školskih ustanova i vrtića koje se će primjenjivati od 15. veljače s rokom važenja od 14 dana.

Istaknuto je donošenje sljedećih ublaženih mjera u školama: broj učenika u učionicama ograničava se na način da se osigura fizička distanca najmanje jedan i pol metar; dozvoljava se održavanje nastave za učenike od prvog do petog razreda u punom obujmu, bez dijeljenja na skupine u trajanju od 2 sata i 30 minuta; nastava tjelesnog odgoja u pravilu će se izvoditi na otvorenom uvijek kada to dopuštaju vremenske prilike, a iznimno i pod strogim epidemiološkim mjerama u školskim dvoranama.

Također, u školama u kojima se obrazuju djeca s poteškoćama u razvoju treba omogućiti održavanje sati sukladno potrebama škole uz pridržavanje epidemioloških mjera; učenici jednog odjela pohađaju nastavu samo u jednoj učionici s tim da se kabinetska nastava u osnovnim i srednjim školama dozvoljava prema potrebama škola uz striktno poštovanje epidemioloških mjera.

U vrtićima se dozvoljava povećanje broja djece u vrtićkim skupinama ovisno o prostornim mogućnostima i uz poštivanje nužnih higijensko-epidemioloških mjera.

Sanacija regionalne ceste Prozor-Konjic

Iz resora Ministarstva prometa i veza, Vlada HNŽ-a donijela je Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rehabilitaciju regionalne ceste R-418B Prozor-Konjic, čije stanje zahtjeva žurne građevinske intervencije kako bi se ispunili uvjeti za sigurno i nesmetano odvijanje prometa putnika i roba.

Usvojena je i Odluka o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja - ribolovne zone za obavljanje sportsko-rekreacijskog ribolova na području HNŽ-a, kako bi se osigurao kontinuitet korištenja ribolovnih zona Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar, Neum, Ravno i Stolac, te blagovremeno provela procedura koju zakon propisuje.

Također, usvojeno je Izvješće o preventivnim akcijama suzbijanja zaraze životinja i stanju zaraznih bolesti u HNŽ-u u 2020. godini. Istaknuto je kako su vodeće bolesti među životinjama bruceloza, parazitarne bolesti, te američka gnjiloća pčelinjeg legla i nozemoza kod pčela.

Dva milijuna KM poticaja

Vlada je usvojila i Izvješće o realiziranju županijskih novčanih potpora za 2020. godinu, za koje je ukupno izdvojeno dva milijuna maraka. Istaknuto je da je za poticaje u biljnoj i animalnoj proizvodnji odobreno 2.504, za kapitalna/investicijska ulaganja 50, te ostale vrste potpora 166 zahtjeva klijenata.

Prihvaćeno je Izvješće o stanju u veterinarstvu za 2020. godinu. Navedeno je kako je stanje u veterinarskim stanicama na području ove županije dijelom popravljeno zahvaljujući nizu upravnih mjera i angažmanu sektora za veterinarstvo Ministarstva, što je, kako kažu, rezultiralo ažuriranjem i usklađivanjem poslovanja i rada s postojećim zakonskim propisima i davanjem odgovarajućih rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje veterinarske djelatnosti.

Iz resora Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila Izvješće o stanju eksploatiranja mineralnih sirovina na prostoru HNŽ-a i realiziranju ugovora o koncesijama. Mjerodavne inspekcije u 2020. godini obavile su inspekcijski nadzor 50 subjekata na 62 lokaliteta kojima gospodare predmetni subjekti nadzora i 15 lokaliteta u inundacijskom (vodnom) pojasu vodotoka.

Također, usvojeno je Izvješće o radu Inspektorata Ministarstva za 2020. godinu u kojemu su istaknute najčešće pojave kršenja propisa i problema u pojedinim područjima nadzora, te dani prijedlozi za poboljšanje učinkovitosti.

Vezano za rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je pozdravila i s 80.000 maraka poduprla aktivnosti u vezi s projektom prekogranične suradnje "Transcpearlywarning".

Usvojeno je Izvješće o ostvarenim rezultatima razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava za prošlu godinu, u kojem je navedeno kako su deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, u sklopu protuminskih akcija (operacije čišćenja mina i tehničkog izviđanja), na području HNŽ očistili površinu od 83.425 kvadratnih metara.

Također, prihvaćena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organiziranju službi zaštite i spašavanja HNŽ-a čime je omogućeno da se pru udruzi Hercegovačka gorska služba spašavanja-Stanica u Čapljini formira služba za spašavanje s visina, te poduzimanje aktivnosti vezanih za njeno opremanje i stručno osposobljavanje.

Nakon razmatranja informacija resornih ministarstava u svezi s pregovorima sa sindikatima oko zaključivanja kolektivnih ugovora, istaknuto je kako su uspješno završeni pregovori sa sindikatima policije i službenika i namještenika tijela uprave i sudske vlasti, a u uskoro će započeti pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika.

Vlada daje punu potporu pregovaračkim timovima pred kojima tek predstoji pregovarački proces, a tamo gdje je on uspješno okončan pozdravlja konstruktivan dijalog socijalnih partnera i čestita na uspješno okončanom pregovaranju, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta