Bosna i Hercegovina     | 10.02.2021. 14:56 |

Delegacija Skupštine TK u posjeti Sigurnoj kući i UG „Vive Žene“ u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić je danas sa zamjenicama Lejlom Vuković i Vedranom Petrović, posjetio UG Vive Žene Tuzla i Sigurnu kuću u Tuzli.

Razgovarano je s direktoricom Udruženja Jasnom Zečević, voditeljicom Sigurne kuće Danijelom Huremović i koordinatoricom za razvoj i intergaciju Suzdinom Bijedić o svim aspektima rada Udruženja koje postoji već 26 godina i bavi se psihosocijalnom pomoći i podrškom žrtvama torture i nasilja kako ratnim tako i žrtvama porodičnog nasilja.

Sigurna kuća koja radi u sklopu Udruženja pruža psihosocijalnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja te je sigurno utočište žrtvama nasilja u akutnoj krizi, odnosno, kada je žrtva izložena prijetnjama i životnoj opasnosti. Samo u 2020. godini kroz tretman u Sigurnoj kući u Tuzli prošlo je 160 žrtava porodičnog nasilja kroz ambulantni tretman, te 88 koje su bile stacionirane u Sigurnoj kući.

Predstavnice Udruženja su kao problem istakle nedoslijedno finansiranje rada Sigurne kuće, koje je regulisano Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, ali nije nikad implementirano u propisanom omjeru (30 posto Kanton, 70 posto FBiH). Finansijska sigurnost je neophodna za rad i opstanak Sigurne kuće, čije je postojanje od najvećeg društvenog interesa i značaja.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je istakao namjeru da se učine dodatni napori i da se pri izmjenama i dopunama budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu trenutno planirana sredstva za finasniranje Sigurne kuće povećaju, s tendencijom rasta narednih godina. Također, je iznio da će kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine inicirati izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH u dijelu osnivanja i finansiranja sigurnih kuća, te će se od nadležnih institucija FBiH tražiti informacije o dosadašnjem i trenutnom poštivanju zakonskih obaveza FBiH prema sigurnim kućama u Federaciji BiH.

Zaključeno je i da će se u saradanji Udruženja „Vive Žene“ Tuzla s radnim tijelima Skupštine Tuzlanskog kantona (Komisijom za pravdu, ljudska prava i građanske slobode i Komisijom za jednakopravnost spolova) izraditi informacija o radu Sigurne kuće i prezentirati poslanicima Skupštine Tuzlanskog kantona i široj javnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju i potrebi postojanja i rada Sigurne kuće na području Tuzlanskog kantona, saopćila je Služba za informiranje Skupštine TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo