Kultura     | 10.02.2021. 16:01 |

Ministrica Husić-Mehmedović s rektorom UNSA obišla sarajevske fakultete

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović je, u pratnji rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i saradnica, proteklih dana intenzivno obilazila organizacione jedinice UNSA, odnosno sarajevske fakultete.

Ministrica Husić-Mehmedović do sada je obišla: Stomatološki fakultet s klinikama, Arhitektonski i Građevinski fakultet, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Farmaceutski fakultet, Veterinarski fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i Fakultet političkih nauka.

Danas je Husić-Mehmedović posjetila još tri fakulteta: Fakultet za javnu upravu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, te Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Cilj ovih posjeta je sagledavanje prioriteta i svih problema koje je potrebno rješavati u sinergijiskom djelovanju Ministarstva i Univerziteta, a sve radi omogućavanja kontinuiranog razvoja UNSA.

Izrada novih zakona o visokom obrazovanju i naučnoistraživačkoj djelatnosti u KS, sagledavanje aktuelnog stanja, evidentiranje eventualnih poteškoća u radu, te unapređenje saradnje, kao i realizacija nastavnog procesa, teorijske i praktične nastave, prostorni kapaciteti i modernizacija opreme bile su samo neke od tema razgovora koje su ministrica Husić-Mehmedović i rektor Škrijelj vodili s dekanima ovih visokoškolskih ustanova.

 Tokom posjeta, rukovodioci fakulteta su ministrici Husić-Mehmedović predočili ključne aktivnosti i rezultate rada, te posebno naglasili postignuća u međunarodnoj saradnji, naročito potcrtavajući rad na međunarodnim istraživačkim i razvojnim projektima. Predstavili su i svoje infrastrukturne kapacitete, kao i okolnosti u kojima izvode online nastavu.

 Istakli su kako su nastavni proces i kontakti sa studentima u online okruženju postali svakodnevnica, te dodali da oni daju dobre rezultate.

Ministrici Husić-Mehmedović je posebno prezentiran i režim rada u vanrednim okolnostima u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

-Novouspostavljeno Ministarstvo uložit će snažne napore u unapređenje saradnje s ciljem razvoja Univerziteta u Sarajevu i njegovih organizacionih jedinica. Novi zakon o visokom obrazovanju, kao i o naučnoistraživačkoj djelatnosti stvorit će stimulativno okruženje za reformu postojećih i nedovoljno razvijenih segmenata nastavnog i naučnog procesa, te time potaknuti njihov značajniji razvoj - iskazala je svoja očekivanja ministrica Husić-Mehmedović, nakon ovih posjeta, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta