Bosna i Hercegovina     | 10.02.2021. 16:48 |

Brčko: Nevladine organizacije traže transparentniju podjelu proračunskog novca

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. veljače (FENA) - Dvije trećine neprofitnih organizacija u protekloj godini dobilo je 8.844.539 maraka tekućih grantova iz proračuna Brčko distrikta BiH, stoji u izvješću Inicijative "Za transparentno financiranje neprofitnih organizacija iz proračuna Brčko distrikta" iz koje su tu dodjelu proračunskih sredstava ocijenili netransparentnom i diskriminatornom.

"Dodjela tekućih grantova neprofitnim organizacijama u 2020. godini iz proračuna Brčko distrikta nepromijenjena je u odnosu na 2019. godinu, odnosno nedovoljno transparentna, nepravovremena, nepotpuna i diskriminatorna prema dijelu neprofitnih organizacija", zaključak je drugog polugodišnjeg izvješća o praćenju financiranja neprofitnih organizacija iz proračuna Distrikta za razdoblje 1. 7. do 31. 12. 2020. godine.

Izvješće je kreirano za potrebe neformalne grupe okupljene u inicijativu "Za transparentno financiranje neprofitnih organizacija iz proračuna Brčko distrikta".

Navode kako je u protekloj godini bilo pozitivnih pomaka u toj oblasti zahvaljujući inicijativi grupe prilikom kreiranja i usvajanja Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH, ali i ponovljene zabrinjavajuće prakse dodjeljivanja novca neprofitnim organizacijama bez kriterija i javnih poziva.

"Dvije trećine neprofitnih organizacija dobilo je 8.844.539,85 maraka tekućih grantova iz proračuna Brčko distrikta u 2020. godini, što je 78,3 posto od planiranih tekućih grantova. Na osnovu javnih poziva dodijeljeno je 30 posto tekućih grantova, što je manje od zakonom predviđenih 44 posto", ističu iz Inicijative.

Najviše tekućih grantova dodijeljeno je vjerskim zajednicama i sportskim klubovima, a među favoriziranim neprofitnim organizacijama bile su političke stranke, kulturne udruge, udruge oboljelih i udruge proistekla iz ratova.

"Zanimljiva je i informacija da su dodijeljeni tekući grantovi za čak 350 neprofitnih organizacija iz proračuna u protekloj godini", navodi se u izvješću.

Iz Inicijative podsjećaju kako je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić nedavno podržao njihove prijedloge da predstavnici civilnog društva budu uključeni u izradu novog pravilnika o financiranju neprofitnih organizacija, nadzor nad implementacijom projekata koji se financiraju iz proračuna i kreiranje registra udruženja.

"Izvješće za 2020. pokazuje da se praksa netransparentnog dodjeljivanja novca neprofitnim organizacijama nije promijenila značajnije u ovoj godini. I dalje se veći dio sredstava daje privilegiranim udrugama, ali se nadamo da će novi zakon o udrugama i fondacijama i novi zakon o proračunu koji su stupili na snagu ove godine doprinijeti kvalitetnijoj, transparentnijoj dodjeli proračunskih sredstava", kazao je Damir Radenković.

Istaknuo je kako organizacije civilnog društva dobivaju oko 10 posto ukupnih sredstava, dok ostatak dobivaju privilegirane organizacije među kojima su i političke stranke.

"Naš cilj za ovu godinu je da zajedno s Vladom i Skupštinom kreiramo kvalitetan pravilnik o dodjeli sredstava koji će biti transparentan i s većom kontrolom nad utroškom sredstava", kazao je Radenković.

U cilju popravljanja stanja, odnosno uspostavljanja transparentnijeg i pravednijeg financiranja neprofitnih organizacija u Brčko distriktu BiH, u izvješću je preporučeno da se u proces dodjele sredstava, izradu pravilnika, kriterija za dodjelu te praćenje ovog postupka uključe predstavnici nevladinog sektora.

Također, predlaže se da u sklopu pripreme i donošenja proračuna budu pripremljeni i doneseni podzakonski akti za dodjelu tekućih grantova, da se raspodjela tekućih grantova za programsko i drugo sufinanciranje neprofitnih organizacija izvrši do kraja travnja i da se objavljivanje i raspodjela tekućih grantova po javnim pozivima za projektno financiranje okonča do kraja lipnja, te da se unaprijedi postojeći sustav planiranja i dodjele tekućih grantova neprofitnim organizacijama.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'