Svijet     | 11.02.2021. 10:09 |

Blinken i Faisal razgovarali o okončanju rata u Jemenu

FENA Internet

WASHINGTON/DUBAI, 11. februara (FENA) - Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u srijedu sa saudijskim ministrom vanjskih poslova princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom o diplomatskim naporima za okončanje rata u Jemenu i jačanju odbrane Saudijske Arabije.

Saudijski državni mediji i State Department rekli su da su dvojica ministara razgovarali i o potrebi pronalaska političkog rješenja za rat u Jemenu, javio je Reuters.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja je intervenisala u Jemenu 2015. godine, podržavajući vladine snage koje se bore protiv iranske grupe Houtha. Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne pregovore kako bi okončali rat, za koji UN kaže da je stvorio najveću svjetsku humanitarnu krizu.

U srijedu jemenska grupa Houthi, koja ima podršku Irana, izjavila je da je izvršila napad dronom na saudijski aerodrom Abha, zbog kojeg je došlo do požara u civilnom avionu.

Dvojica zvaničnika "razgovarali su o zajedničkim naporima na jačanju saudijske odbrane od napada na Kraljevinu", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Američki predsjednik Joe Biden prošle je sedmice imenovao veterana američkog diplomatu Tima Lenderkinga za američkog specijalnog izaslanika u Jemenu u pokušaju da pojača američku diplomatiju kako bi okončao rat.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom