Bosna i Hercegovina     | 11.02.2021. 10:15 |

Kreiranje posebnih mjera za zapošljavanje boračke populacije u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Mogućnosti zapošljavanja članova porodica šehida i poginulih branilaca, te demobilisanih boraca mlađih od 57 godina prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bile su primarne teme razgovora kojeg je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović vodio sa direktoricom Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo Edinom Ljubuškić, tokom posjete toj ustanovi.

Ministar Osmanović je podsjetio direktoricu Ljubuškić i na obavezu zapošljavanja demobiliziranih branitelja koju je utvrdila Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zaključcima za usaglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Naveo je i kako su na sastanku navedene Radne grupe prisustvovali svi kantonalni ministri i direktori uprava za boračka pitanja, te predstavnici koordinacija Armije RBiH i HVO-a, kada je zaključeno da kantonalne vlade prioritetno pokrenu inicijativu prema kantonalnim ustanovama za zapošljavanje da se u programima zapošljavanja posebno obuhvate demobilizirani branitelji mlađi od 57 godina starosti, koji su radno sposobni, kao i da se za te namjene osiguraju sredstva u kantonalnim ustanovama/zavodima za zapošljavanje.

- Tragom tih zaključaka Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu uputilo nekoliko inicijativa prema vašoj Službi i drugim relevantnim institucijama s ciljem rješavanja radno-pravnog statusa nezaposlene boračke populacije i članova njihovih porodica, te zatražilo uvrštavanje tog najzaslužnijeg dijela naše populacije u vaše aktivne mjere zapošljavanja - naglasio je ovom prilikom ministar Osmanović. 

Direktorica Ljubuškić je vezano za ove inicijative istakla kako će Služba promptno djelovati, i to u skladu sa svojim nadležnostima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana