Svijet     | 11.02.2021. 13:18 |

Putin pozdravio američku odluku o produženju sporazuma Novi START

FENA Internet

MOSKVA, 11. februara (FENA) -  Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako pozdravlja američku odluku o produženju novog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

Putin je prije sastanka s članovima Vijeća sigurnosti Rusije kratko prokomentarisao produženje novog sporazuma START koji su potpisali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija.

Napomenuo je da su već odavno američkim vlastima predlagali da produže ovaj značajni sporazum.

"Zadovoljni smo da je nova administracija SAD-a ispunila svoja izborna obećanja. Pozdravljamo ovu odluku", rekao je Putin, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istakao je također da će na sastanku razgovarati o koracima za sprečavanje utrke u naoružanju i kontroli naoružanja.

Novi START, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. i trebao je isteći 5. februara ove godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD mogu razmjestiti.

Vojni stručnjaci su upozoravali da bi nepostizanje dogovora o produženju sporazuma Novi START moglo podstaknuti eventualnu utrku u naoružanju i pojačati napetosti između Moskve i Washingtona.

Bijela kuća je prošlog mjeseca saopćila da će predsjednik Joe Biden zatražiti petogodišnje produženje sporazuma Novi START.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 29. januara je također potpisao odluku o produženju sporazuma, koji predstavlja posljednji veliki pakt o nuklearnom naoružanju između SAD-a i Rusije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom