Ekonomija     | 11.02.2021. 13:56 |

Košarac: Institucije BiH i EU moraju biti ravnopravni partneri u pregovaranju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarc je, komentirajući izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u vezi s Prijedlogom odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz EU, izjavio da je „ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković remetilački faktor dobrih odluka u interesu primarnih poljoprivrednih proizvođača u BiH“.

Košarac u pisanoj izjavi navodi da je to potvrdila glasajući protiv uvođenja prelevmana i carinskih stopa na uvoz, ali i „jalovim pokušajem da posljednjim istupom u javnosti opravda svoj glas protiv zaštite domaće proizvodnje“.

- Nesuvislo obrazloženje ministrice Bisere Turković vrvi od netačnih navoda i paušalih procjena. Ne znam da li ministrica Turković iz neznanja ili iz loše namjere tvrdi da u slučaju prijedloga odluke o uvođenju zaštitnih mjera nismo započeli konsultacije s EU. To naprosto nije tačno, budući da smo započeli konsultacije s EU, što je potvrdila i Evropska komisija u kontaktima i dopisima Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH - navodi Košarac. 

Moj stav je, dodaje on, da institucije BiH i EU moraju biti ravnopravni partneri u pregovaranju, pri čemu je naša obaveza da štitimo interese domaćih kompanija.

- Očigledno je da ministrica Bisera Turković ima drugačija opredjeljenja i sklonosti. Njen glas protiv zaštite interesa domaćih poljoprivrednika očigledan je manifest podaničkog odnosa prema EU, ali nažalost i dokaz da se stavlja u funkciju zaštite stranih lobija i interesa kompanija iz EU - naveo je Košarac. 

Dodao je da je na pripremi odluke radio „kredibilan tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je direktno učestvovao u pregovorima oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da nema mjesta tvrdnjama o neutemeljenosti predložene odluke“ - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu