Svijet     | 11.02.2021. 14:09 |

WHO pomaže nabavku vakcina za šest država, bivših sovjetskih republika

FENA Internet

ŽENEVA/KOPENHAGEN, 11. februara (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sa Evropskom unijom pokreće program od 40 miliona eura za pomoć u distribuciji vakcine protiv COVID-19 u šest zemalja koje su nekada bile sovjetske republike, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge.

U programu pomoći su Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Ukrajina i Moldavija, javlja AP.

Kluge je rekao da će program pomoći  dopuniti postojeći program EU i COVAX Facility koji podržava WHO, a čiji je cilj uvođenje vakcina za ljude u svim zemljama bilo da su bogate ili siromašne.

- Vakcine nude način da se brže izađe iz ove pandemije. Ali samo ako osiguramo da im sve zemlje, bez obzira na nivo prihoda, imaju pristup - rekao je Kluge novinarima u Kopenhagenu.

- Nepravedan pristup vakcinama može imati negativne posljedice. Što se virus duže zadržava, to je veći rizik od opasnih mutacija - dodao je.

Kluge je pozdravio "dobre vijesti" da su nove infekcije u evropskoj regiji sa 53 zemlje u padu četiri uzastopne sedmice i rekao je da su smrtni slučajevi povezani s COVID-om i dalje u padu u svake od posljednje dvije sedmice. Takođe je ukazao na pad broja hospitalizacija.

U regiji je oko 7,8 miliona ljudi primilo vakcinu, rekao je Kluge.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo