Bosna i Hercegovina     | 11.02.2021. 14:21 |

Općina Centar i KS će pomoći rad Udruženja žrtava rata Foča 92-95

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić zajedno sa dopredsjedavajućom Skupštine Kantona Sarajevo Danijelom Kristić posjetio je prostorije Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

- Iskazujem duboko poštovanje prema ovim ženama i svemu onome kroz šta su prošle tokom proteklog rata kao i u miru gdje su kao svjedoci pred raznim sudovima pomogle u osudi ratnih zločinaca. Kroz podršku ovom udruženju mi želimo i ekonomski osnažiti žene, a njihovi zahtjevi su toliko skromni da ih ne možemo i ne smijemo zanemariti. Stoga, kao načelnik mogu obećati da će Općina finansirati troškove iznajmljivanja ovog prostora narednih godinu dana. Želimo također razmotriti mogućnost da proizvode ovih vrijednih žena plasiramo na tržište - kazao je načelnik Mandić.

Zastupnica Kristić je također ponudila pomoć.

- Udruženja kao što je ovo, zaslužuju našu pažnju i pomoć. Drago mi je ako kao žena prvenstveno, a potom i zastupnica, mogu doprinijeti da se udovolji njihovim skromnim zahtjevima. Ono za čime su izrazile trenutno potrebu je nabavka dvije industrijske mašine za šivenje i sigurna sam da, ukoliko je to njihova molba, ove hrabre žene imaju i provodiv plan za koji će navedene mašine iskoristiti - istakla je Kristić.

Udruženje žrtava rata Foča 92-95, koje je osnovano 30. marta 2018. godine u sudskom registru Trebinja, sa sjedištem u Foči, okuplja žene žrtve rata, bivše logoraše, te članove porodica poginulih i nestalih. Članice ovog udruženja osim pomaganja u procesuiranju ratnih zločina, također učestvuju u traženju nestalih, te vraćanju imovine koja je prisilno oduzeta prognanim iz Foče.

Prema dostupnim podacima, u Foči je tokom proteklog rata ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, dok je 1.512 nestalih žrtava sa ovog područja, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana