Kultura     | 11.02.2021. 14:58 |

Ambasadorica Toudic najavila saradnju s Fondacijom Legat kuća Ekmečić

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 11. februara (FENA) - Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic danas je posjetila "Fondaciju Legat kuća Ekmečić" u Brčkom. Veze porodica Ekmečić i Morić koje su osnovale Legat Ekmečić sa Republikom Francuskom i francuskom kulturom su višedecenijske te je ta posjeta bila prilika za dogovor o saradnji Francuske ambasade u BiH i "Fondacije Legat kuća Ekmečić".

Potpredsjednik Upravnog odbora "Fondacije Legat kuća Ekmečić" Ćazim Suljević predstavio je ambasadorici Toudic aktivnosti Fondacije. On je kazao da je Fondacija je osnovana s ciljem čuvanja sjećanja na porodice Ekmečić i Morić koje su dale značajan doprinos u umjetnosti i kulturi. U Legatu se nalazi više od 3.000 umjetnina i dokumenata koje su stvarali Ekmečići i Morići te nekoliko važnih zbirki koje su pokon Legatu, kao što je naprimjer kolekcija djela slikara Kristijana Krekovića, te zbirka portreta Žarka Jovanovića Jagdina koji je živio u Francuskoj i bio svjetski prvak u balalajci i autor romske himne Opre Roma.

- Umjetničko i intelektualno blago koje se čuva u Legatu, kao i duboka povezanost Ekmečića i Morića sa Francuskom i Parizom nude mogućnosti jačanja identiteta Brčkog te njegovu internacionalizaciju kroz kulturu i umjetnost. Krajnje je vrijeme da to kao šansu i potencijal prepoznaju i vlasti Brčko Distrikta BiH minimalnom finansijskom podrškom u budžetu.  Obradovani smo posjetom amabasadorice i izražavamo spremnost za saradnju sa Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, kao i drugim institucijama i organizacijama u oblasti kulture i umjetnosti - kazao je Suljević.

Ambasadorica Toudic je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku saznati o kulturnim vezama porodica Ekmečić i Morić sa francuskom kulturom te iskazala spremnost za saradnju.

- Drago mi je što sam posjetila "Fondaciju Legat kuća Ekmečić" te u ovom dijelu Bosne i Hercegovine susrela dašak  francuske kulture.  Ovo je moj prvi dolazak u Legat, već sljedeći će biti u povodu realizacije nekih zajedničkih kulturnih projekata - izjavila je ambasadorica Toudic.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu