Svijet     | 11.02.2021. 15:53 |

Nkengasong: Afrika neće odustati od vakcina AstraZeneca

FENA Internet

ADIS ABEBA,  11. februara (FENA) - Većina afričkih zemalja trebala bi  koristiti vakcinu Oxford/AstraZeneca protiv COVID-19 uprkos pitanjima o njenoj efikasnosti protiv varijante virusa koja se pojavila u Južnoj Africi, saopćila je u četvrtak kontinentalna nadzorna zdravstvena agencija.

- Mi uopće nećemo odustajati od vakcina AstraZeneca  - izjavio je John Nkengasong, direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC), na konferenciji za novinare.

Varijanta otkrivena u Južnoj Africi sada je pronađena i u šest drugih zemalja kontinenta - Bocvani, Komorima, Gani, Keniji, Mozambiku i Zambiji, kazao je Nkengasong.

Nije bilo, međutim, "sistematskih studija tokom tog perioda" koje pokazuju da je ta varijanta dominantna u bilo kojoj od tih država, kazao je.

- To je dobra vakcina bez varijante, i varijanta će samo imati posljedice ukoliko se širi nekom zemljom. U ogromnoj većini afričkih zemalja u kojima ta varijanta nije uočena preporučujemo da nastave s korištenjem vakcine AstraZeneca - kazao je Nkengasong.

 Za zemlje koje nisu identifikovale tu varijantu, nema apsolutno nikakvog razloga zašto da se ta vakcina ne koristi u njima, dodao je.

Južnoafričke vlasti saopćile su u nedjelju da su odgodile dugo očekivanu kampanju vakcinacije, planiranu da počne u ovoj sedmici s prvim kontingentom od milion doza vakcina Oxford/AstraZeneca, nakon što je studija pokazala da ta vakcina nije uspjele spriječiti blaže i umjerene zaraze od južnoafričke varijante.

U srijedu je vlada saopćila da će započeti kampanju imunizacije s vakcinama Johnson & Johnson, i da razmatra prodaju svojih zaliha vakcina AstraZeneca.

Južnoafrički zdravstveni eksperti sugerisali su, međutim, vakcinisanje nekoliko hiljada ljudi s dozama AstraZeneca kako bi se uvidjelo da li ona štiti u slučaju težih slučajeva varijante koronaviruisa.

Afrika je do sada bila manje pogođena pandemijom od ostalih kontinenata, bilježeći oko 3,5 posto od globalnog broja zaraženih i četiri posto od globalnog broja preminulih, sudeći po podacima Africa CDC.

Brojne afričke zemlje trenutno se, međutim, bore protiv drugog vala, pokušavajući da nabave dovoljne doze vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je kao "realan" cilj vakcinisanje tridesetak posto stanovništva kontinenta do kraja godine, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'