Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Statistika je neumoljiva, pa tako i ova za 2020. godinu koja kaže da je Republika Srpska imala 8494 rođenih, umrlih 16589, iz čega slijedi da je prirodni priraštaj negativan i iznosi -8095. Ovo je najniži prirodni priraštaj od nastanka Republike Srpske – istakla je Vesna Adamović, predsjednica Aktiva žena SDS.

„Sa žaljenjem konstatujemo da se sistemski malo uradilo i da ne vidimo pomake u demografskoj politici, kao i da Demografski savjet koji je tijelo pri Vladi RS , nije opravdao svoje postojanje“ – kazala je Adamovićeva.

Ona je istakla da je javnost ovih dana čuča tvrdnje predsjednice gospođe Željke Cvijanović da je Republika Srpska ušla u 2020. sa značajnim suficitom ali onda da se moramo upitati kako iz tog suficita nisu iskorištena sredstva koja bi , ako ništa drugo, bar zaustavila demografski pad.

„Ozbiljan problem, zahtijeva ozbiljan pristup. Pronatalitetna politika nikako ne smije da bude dio političkog populizma, već mora biti isključivo djelatna. A da bi bila djelatna , Vlada RS je dužna  obezbijediti rješenja, kako edukativna, tako i finansijska, da bi efekti tog djelovanja konačno postali vidljivi“- naglasila je predsjednica Aktiva žena SDS.

Adamovićeva je zaključila da pronatalitetna politika treba da bude prioritet prioriteta!

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.