Bosna i Hercegovina     | 12.02.2021. 11:19 |

DNS: Pojedinci borbu za živote koriste za lično bogaćenje

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. februara (FENA) - Jučerašnja šutnja direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i nevješto obrazloženje ministra Alena Šeranića o tome zašto Institut za javno zdravstvo skoro duplo više od cijene proizvođača plaća vakcinu Sputnjik, jasno govore i da su ovu tešku situaciju i borbu za živote neki iskoristili za lično bogaćenje, smaraju u Demokarstkom narodnom savezu (DNS).

Prema objašnjenju ministra Šeranića, Institut za javno zdravstvo dvije doze vakcine plaća 67,09 KM sa PDV-om, ili 57,34 KM bez PDV. Na zvaničnom sajtu proizvođača vakcina stoji da je cijena jedne doze manja od 10 dolara ili 16 KM, što znači da cijena dvije doze ne prelazi 32 KM. Ukupna razlika u cijeni vakcine za 200.000 ljudi iznosi 5.068.000 KM, što je novac za koji se mogu kupiti vakcine za još 150.000 ljudi.

- Obrazloženje ministra da cijenu vakcine određuje tržište je apsoluto besmisleno. Nije vakcina berzanska roba da cijenu diktira odnos ponude i potražnje. Također, podsjećamo da je direktorka Instituta za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić prije sedam dana izjavila da će komercijalna cijena dvije doze vakcine iznositi oko 30 KM, što je duplo manje od cijene od 66,00 KM u Republici Srpskoj. Jasno je da vlast Zapadnohercegovačkog kantona ne pokušava izvlačiti novac na vakcinama koje život znače, nego postupaju racionalno i trude se spasiti što više života. Zato ponavljamo svoj zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da zakonski hitno omogući zdravstvenim institucijama da direktno nabavljaju vakcine - saopćeno je iz ove stranke.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo