Ekonomija     | 12.02.2021. 12:31 |

Mitrović: Autocesta Sarajevo-Beograd značajna za odnose BiH, Srbije i Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Koçem o nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje autoceste Beograd-Sarajevo-Beograd.

Povod sastanka je potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima kojim će biti obuhvaćen i taj projekat.

Kako je planirano, sporazum će 16. marta u Ankari potpisati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Sagovornici su razgovarali i o Koridoru Vc, mogućnosti što skorijeg potpisivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i memoranduma o razumijevanju između Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Generalne direkcije za civilno zrakoplovstvo Republike Turske.

Ambasador Koç je potcrtao da Turska i dalje u potpunosti stoji iza obećanja da će podržati projekt izgradnje autoceste i brze ceste koja će povezivati glavne gradove BiH i Srbije, što dokazuje i potpisivanje sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika i predsjednika Erdogana.

Ministar Mitrović zahvalio je turskom ambasadoru na podršci za taj projekat, ističući da je izgradnja autoceste veoma značajna za odnose BiH, Srbije i Turske, ali i za bolju povezanost i privredni razvoj cijelog regiona.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da se ubrzano radi na izgradnji dionice autoceste od Kuzmina do Bijeljine, ministar Mitrović je naglasio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nastojati ukloniti sve administrativne prepreke kako bi otpočela i gradnja autoceste od Bijeljine do Sarajeva, kao i brze ceste od Sarajeva do Višegrada i graničnog prijelaza sa Srbijom.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!