Bosna i Hercegovina     | 12.02.2021. 12:02 |

Održana konferencija o položaju i potrebama nezaposlenih mladih ljudi

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 12. veljače (FENA) - Zapošljavanje mladih prioritet je u svim zemljama zapadnog Balkana, jedan je od zaključaka online konferencije "NEET 4 change – nevidljivi resurs", održanoj u petak u organizaciji biznis inkubatora "BeeZone" Centra za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika.

Na konferenciji je razgovarano o položaju i potrebi nezaposlenih mladih, koji nisu u procesu formalne ili neformalne edukacije, kao o nevidljivom resursu za razvoj društva kroz zapošljavanje i rad u IT djelatnostima, kao najbrže rastućeg sektora suvremenog doba.

Program menadžer CEM-a Nedim Pripoljac kazao je da je cilj projekta stvoriti mrežu organizacija civilnog društva u državama zapadnog Balkana, osnaženu za direktan rad s ciljanom skupinom i otvaranje mogućnosti njihovog zapošljavanja i samozapošljavanja, korištenjem one-stop-shop metodologije.

- Radi se o metodologiji koja će NEET populaciji (nezaposleni mladi ljudi koji nisu u procesu formalne ili neformalne edukacije) na jednom mjestu omogućiti pristup edukacijskim programima, sveobuhvatnoj podršci u razvoju njihovih biznis ideja, pristup fondovima i mentorstvo u prvim godinama postojanja njihovih biznisa - ocijenio je Pripoljac.

Jedan od sudionika konferencije, Mersad Husić, ispričao je kako nakon završenog fakulteta nije mogao pronaći zaposlenje u svojoj struci, te se uključio u program inkubatora "BeeZone" koji mu je, kako kaže, bio najbolji izbor.

-  Kroz "BeeZone" sam dobio mentorsku i financijsku podršku i sve što mi je bilo potrebno za ostvarenje moje biznis ideje. Ovo je odlična prilika za mlade te se nadam da ćemo uskoro dobiti nove mlade snage u oblasti IT sektora - kazao je Husić.

Centar za edukaciju mladih u proteklom periodu je na području cijele BiH proveo sveobuhvatnu studiju o potrebama i položaju NEET populacije, te potrebama i mogućnostima poslodavaca, državnih agencija i organizacija civilnog društva.

Utvrđeni su i izazovi s kojima se suočavaju organizacije i državne agencije koje rade sa ovom skupinom te kakve strategije se mogu koristiti kako bi se uspostavila komunikacija.

Istražene su, također, mogućnosti zapošljavanja, samozapošljavanja i poduzetništva u IT poslovima budućnosti, te doedukacije i prekvalifikacije u IT sektoru kroz programe formalne i neformalne edukacije.

Također je istražen pristup fondovima za jačanje poduzetničke infrastrukture kroz organizacije koje realiziraju  program razvoja poduzetništva i samozapošljavanja NEET populacije, a sve u cilju povećavanja zapošljivanja i konkurentnosti na suvremenom tržištu rada.

Online konferencija održana je u okviru regionalnog projekta "My career from zero to hero", koji realiziraju partneri iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'