Stranačke aktivnosti     | 12.02.2021. 13:37 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Povodom informacije da su vijećnici Naše stranke u Općini Stari Grad u Sarajevu podržali Odluku o usvajanju i provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja/Alija Izetbegović kojim se planira izgradnja podzemne garaže na toj lokaciji, oglasio se Klub vijećnika Naše stranke u toj Općini.

„Vijećnici Naše stranke nisu podržali urbanistički projekat Trg oslobođenja/Alija Izetbegović. Smatramo da se prilikom pripreme ovog projekta u potpunosti ignorisalo mišljenje stručnih osoba i institucija, koje su posljednjih dana javno iskazale protivljenje izgradnji podzemne garaže na ovom urbanom prostoru od neprocjenjive vrijednosti. Dodatno napominjemo da se ne protivimo uređenju ovog prostora, naprotiv, smatramo da ovaj trg može i treba da se dodatno uredi, ali bez podzemnih garaža, koje će zasigurno dodatno opteretiti cijelo područje urbane jezgre grada, dodatno ga zagađivati i stvarati nove i veće gužve u saobraćaju. Postojeći prostorni planovi ne predviđaju garažu na ovom mjestu, ali predviđaju nekoliko garaža u neposrednoj blizini, te i zbog toga ne vidimo veliku potrebu za ovim projektom. Također nam je neprihvatljivo da se zauvijek uklanja veliki broj drveća i vegetacije iz parka, posebno uzimajući u obzir nedostatak parkovskih i zelenih površina u centru grada, kao i činjenicu da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa prepoznao ovaj prostor kao prostor od visoke vrijednosti.

Naša stranka će se nastaviti boriti protiv projekata koji narušavaju bogato urbano naslijeđe naše općine i grada, a trenutno ćemo se aktivno uključiti u javnu raspravu o projektu izgradnje garaže kako bismo legalnim procedurama pokušali makar ublažiti negativne posljedice ovog projekta.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta