Stranačke aktivnosti     | 12.02.2021. 15:36 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka Zenica: Podrška rudarima je podrška i pravnoj državi

Povodom štrajka rudara u Zenici, oglasio se Gradski odbor Naše stranke Zenica:

„Federalna vlada je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH. Štrajk zeničkih i brezanskih rudara govori da restrukturiranje ne ide po planu i pozivamo Vladu FBiH da preuzme odgovornost za posljedice štrajka.

Predviđena modernizacija rudnika i unapređenje proizvodnje nije završeno. Kupljena oprema, npr. hidraulične podgrade rudničkog okna, nije postavljena, iako je prema planu restrukturiranja trebala biti. Modernizacija podzemne eksploatacije uglja je neophodna jer je postojeći način eksploatacije preskup.

Ono što također otežava poslovanje i proizvodi gubitke jest stranačko upošljavanje administrativnih radnika proizvodi. Otpuštanje njihovog viška planirano je za mart. Neophodno je pratiti da li će se ono desiti i na koji način će biti izvedeno. Do sad je otpuštanje predstavljalo problem jer se niko nije htio zamjeriti SDA, stranci koja je u ZDK na taj način zbrinula na stotine lojalnih joj kadrova.

Zanimljiva je, također, i činjenica da su administrativnim radnicima, kad odlaze u penziju, sve obaveze uplaćene, dok rudari moraju čekati da ostvare svoja prava.

Rudari u svojim zahtjevima imaju potpuno pravo i podržavamo ih. Međutim, treba imati na umu da podrška rudarima neće riješiti samo problem njihove egzistencije, to je obračun s kriminogenim načinom upravljanja rudnicima, ali i državom.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana