Svijet     | 12.02.2021. 15:46 |

Facebook ograničava dijeljenje objava s naloga vojske Mijanmara

FENA Internet

MENLO PARK, 12. februara (FENA) -  Društvena mreža Facebook poduzela je mjere kako bi spriječila da objave s mnogih naloga koji pripadaju vojsci Mijanmara, koja je pučem svrgnula izabranu vladu, dospiju do šire populacije.

U saopćenju Facebooka istaknuto je da se s profila vojske Mijanmara šire dezinformacije, dodajući da će se širenje sadržaja s tih profila značajno smanjiti.

Navodi se još da neće biti zatvoreni profili ali će korisnici Facebooka vidjeti manje sadržaja s profila koji pripadaju vojsci.

Među profilima na kojima su ograničene objave nalazi se i informativna stranica koja pripada brigadnom generalu Zawu Minu Tunu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mijanmarska vojska, poznata kao Tatmadaw, proglasila je vanredno stanje ranije ovog mjeseca, nekoliko sati nakon lišavanja slobode predsjednika države Win Myinta, ministrice vanjskih poslova Aung San Suu Kyi i drugih vodećih članova vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Suu Kyi bila je državna savjetnica Mijanmara od 2016. do 2021., nakon duge borbe za demokratiju u državi, što joj je 1991. donijelo Nobelovu nagradu za mir.

Njena šutnja na masakr nad Rohingya muslimanima i branjenje vojnog genocida izazvali su oštre kritike širom svijeta.

Vojni udar dogodio se nekoliko sati prije prvog zasjedanje novog parlamenta, nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je NLD Suu Kyi ostvarila pobjedu. Vojska oduzimanje vlasti opravdava "prevarom birača na glasačkim mjestima”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu