Bosna i Hercegovina     | 12.02.2021. 18:40 |

Zeljko: Izbor gradonačelnika mora se okončati po započetoj proceduri

FENA Denis Leko

MOSTAR, 12. veljače (FENA) - Predstavnici Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara neutemeljenim i neozbiljnim ocijenili su prijedlog BH blok da se uvede institut "rotirajućeg gradonačelnika".

Nakon prekida sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebao birati mostarski gradonačelnik predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko podsjetio je da se o mogućnosti rotacije čelnog čovjeka Grada Mostara razgovaralo prilikom definiranja "mostarskog sporazuma", međutim tada je zaključeno kako je ta opcija "neprovediva i nelogična" jer bi se trebao mijenjati čitav niz akata, među kojima Statut Grada Mostara i Izborni zakon BiH.

- Vijeće Europe je reklo da se izbori moraju provesti onako kako su započeti. U izbornom zakonu nema rotacije. Moramo završiti ovaj proces bez obzira što je netko možda sinoć sanjao da bi se trebao rotirati ili neku drugu ideju - izjavio je Zeljko.

Dodao je kako se nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostar mora odvijati po definiranoj proceduri, odnosno da se u nastavku sjednice mora održati drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZ BiH) današnja događanja nazvao je "cirkusom i igrokazom u režiji BH bloka i vjerojatno Koalicije za Mostar".

Po njegovim riječima, za prijedlog BH bloka doznao je iz medija, dodavši kako prijedlog rotiranja na čelu Mostara nema utemeljenja ni u čemu.

- Ako ste se za ovo birali i borili, a u kampanji su vam puna usta bila Bosne i Hercegovine, Mostara, multietničnosti, sad dolazimo u situaciju da u toj cijeloj multietničnosti svatko može biti gradonačelnik, samo ne može Hrvat. O čemu pričate, koga više zavaravate i s kim se više igrate, meni kao predsjedniku Gradskog vijeća nije jasno. Sada podvlačim, ničije želje ubuduće neće se ispunjavati u Gradskom vijeću Mostara - poručio je Zelenika.

Predstavnici BH bloka i Koalicije za Mostar nisu davali izjave za medije nakon prekida sjednice.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara trebao se održati drugi i po potrebi treći krug izbora za gradonačelnika, a 35 vijećnika trebalo se odlučiti između kandidata Marija Kordića (HDZ BiH) i Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar).

U drugom krugu za izbor gradonačelnika potreban je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna potpora većine nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik bi postao mlađi kandidat.

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) s pet, Hrvatska republikanska stranka s tri te Prva mostarska partija s dva vijećnika. Lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" ima jedno vijećničko mjesto.

(USKORO VIDEO)

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta