Stranačke aktivnosti     | 14.02.2021. 10:06 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Nisu izjave DNS-a o previsokim nabavnim cijenama vakcine „Sputnjik V“ neozbiljne, nego je pravdanje direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića uvreda inteligencije, kaže poslanik DNS-a u NS RS Aleksandar Glavaš.

''Gospodin Zeljković od transporta vakcina napravi skupu svemirsku misiju, zaboravljajući da je svijet mali i da taj mali svijet ruske vakcine obično transportuje DHL-om koji posjeduje sve uslove za transport i ima sasvim pristojne cijene. Što se tiče tog hladnog režima, od kojeg gospodin Zeljković pravi famu, pravdajući duplo veće cijene, pozivamo ga da posjeti zvaničan sajt vakcine „Sputnjik V“ kako bi se makar uvjerljivije pravdao'', poručuje Glavaš.

On ističe da na sajtu Sputnjika jasno piše da se vakcina može čuvati 2 mjeseca na temperaturama 2 do 8 stepeni, a šest mjeseci na temperaturi oko -20 stepeni, i dodaje:
''Dakle, nisu potrebni nikakvi posebni rashladni uređaji, nego obični postojeći frižideri kakve i gospodin Zeljković ima kod kuće. 100.000 vakcina biće upotrebljeno za manje od mjesec dana''.

''No, evo Zeljkoviću prilike da nas demantuje i zatraži od dobavljača specifikaciju troškova, po svim stavkama, uključujući i transport, te javno objavi dokumentaciju. Obaveza direktora Instituta za javno zdravstvo je da vodi računa o zdravlju svih građana, posebno u uslovima pandemije. Čudi nas da gospodin Zeljković nije sugerisao svom partijskom šefu Nenadu Stevandiću da u PS BiH inicira izmjene Zakona o lijekovima koje bi Institutima omogućile da direktno od proizvođača nabavljaju vakcine'', kaže Aleksandar Glavaš.

Poslanik DNS-a smatra da bi Zeljković trebalo da podnese ostavku jer nije bio sposoban da obezbijedi vakcine koje život znače na vrijeme, niti imamo dovoljne količine da se zaštiti značajniji broj stanovništva, makar sve riziku izložene grupe.

''Ovo je borba za život. Ako je Srbija bila u stanju da već vakciniše 700.000 ljudi, sramota je da naši odgovorni do sada nisu obezbijedili vakcine za makar 350.000 ljudi. Očigledno im je od ljudskih života važniji procenat'', zaključuje Glavaš.

 

www.dn

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'