Svijet     | 15.02.2021. 10:16 |

Ngozi Okonjo-Iweala od danas prva čelnica WTO iz Afrike

FENA Internet

ŽENEVA, 15. februara (FENA) – Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u ponedjeljak će dobiti prvog čelnika iz jedne afričke države.

Visoka nigerijska ekonomistica Ngozi Okonjo-Iweala, također prva žena koja preuzima tu poziciju, jedini je preostali kandidat za čelništvo nad ovom organizacijom sa sjedištem u  Ženevi.

Njeno imenovanje za generalnog direktora na sastanku predstavnika 164 države članice WTO smatra se pukom formalnošću.

Administracija prethodnog američkog predsjednika Donalda Trumpa blokirala je proces imenovanja čelnika WTO, protiveći se imenovanju Okonjo-Iweale.

Trumpov naslijednik Joe Biden prošle je sedmice izrazio podršku ženi koja je prethodno obavljala dužnost nigerijske ministrice ekonomije i vanjskih poslova i izvršne direktorice Svjetske banke.

Okonjo-Iweala stekla je prednost nad nekoliko ostalih kandidata u višemjesečnoj utrci za čelnika WTO, uključujući i svog najvećeg suparnika, južnokorejskog ministra trgovine Yoo Myung Heea.

Okonjo-Iweala trebala bi naslijediti Brazilca Roberta Azeveda, koji je napustio WTO prije isteka mandata u augustu. On se pridružio američkom gigantu bezalkoholnih pića Pepsico kao izvršni direktor.

Promjena čelništva u WTO dolazi u vrijeme dok se ta organizacija suočava s najdubljom krizom od svog osnivanja u 1995.

WTO više nije u stanju da rješava trgovinske sporove među zemljama jer su Sjedinjene Države blokirale imenovanje apelacionih sudaca. Trumpova administracija zatražila je reforme WTO, bez jasnog iskazivanja svojih zahtijeva.

Pored toga, pregovori o slobodnoj trgovini blokirani su godinama i WTO se sada suočava s globalnom ekonomskom  krizom, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo