Svijet     | 15.02.2021. 11:06 |

Katalonski separatisti u vodstvu na regionalnim izborima

FENA Internet

BARCELONA,  15. februara (FENA) - Katalonske separatističke stranke na putu su da osvoje najviše mjesta na nedjeljnim parlamentarnim izborima, sudeći po prvim zvaničnim rezultatima nakon što su glasačka mjesta zatvorena u 20 sati po lokalnom vremenu.

Stranka koja je osvojila najviše glasova zalaže se, ipak, protiv nezavisnosti regije, pokazuju početni rezultati. Socijalistička PSOE, nazvana PSC u Kataloniji, trebala bi osvojiti 24 posto glasova i 33 do 34 mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni.

Očekuje se da početne cifre, objavljene nakon što je izborna komisija prebrojala 83 posto glasova, produže višegodišnju debatu o nezavisnosti između regionalnih vlasti i ostatka zemlje, koji ne želi da Katalonija postane nezavisna.

Socijalisti se protive secesiji regije na sjeveroistoku zemlje. Za razliku od prethodne konzervativne vlade Narodne stranke, oni su, međutim, otvoreni za pregovore.

Od izbora u decembru 2017., ljevičarska separatistička stranka Esquerra Republicana (ERC) predvodila je manjinsku vladu zajedno s liberalno-konzervativnom i separatističkom Junts per Catalunya  (Zajednički za Kataloniju) i manjim strankama.

Očekuje se da na nedjeljnim izborima ERC osvoji drugo mjesto s 21 posto glasova. Treća je separatistička stranka JuntsxCat s nešto više od 19 posto osvojenih glasova i 32 mjesta. U separatističkom taboru, također je ekstremno ljevičarski CUP osvojio 6,5 posto glasova i devet mjesta u parlamentu.

Zbog pandemije koronavirusa, odziv glasača pao je na manje od 50 posto – znatno niže nego na izborima u 2017.

Status Katalonije i njeni odnosi s ostatkom Španije još ostaju dominantna politička tema u regiji.

Separatistička manjinska vlada pozvala je na nove izbore nakon što je špansko pravosuđe u septembru smijenilo regionalnog predsjednika Quima Torru i imenovalo je  Perea Aragonesa za prelaznog čelnika.

Razlog za smjenu Torre bio je taj što je 58-godišnji čelnik odbio da ukloni simbole pokreta za nezavisnost iz sjedišta svoje vlade i drugih javnih zgrada.

Nakon nelegalnog referenduma o nezavisnoti, u Kataloniji su uvedene vanredne mjere u jesen 2017. od centralne vlade ondašnjeg konzervativnog premijera Mariana Rajoya.

Tadašnji regionalni predsjednik, Carles Puigdemont, otišao je u egzil u Belgiju. Brojni separatisti osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne, prenosi dpa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'