Svijet     | 15.02.2021. 12:24 |

Beč - Bez 'korona efekta' kod grijanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Uslijed naglog februarskog zahlađenja komunalno preduzeće za snabdijevanje energijom „Wien Energie“ objavilo je privremeni rekord grijne sezone u četvrtak, 11. februara 2021. kada je dosegnuta toplotna snaga od 2.086 megavata.

Iako se i narednih dana očekuju niske temperature, Beč je daleko od historijskog rekorda koji je postignut 3. marta 2018. godine, kada su se građani grijali sa ukupno 2.414 megavata. Poređenja radi, tokom prosječnog zimskog dana ostvari se toplotna snaga od 1.600 megavata – saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Rekordne grijne vrijednosti bile su povod i za „korona bilans“ gradskih toplana koje navode da zaključavanje (lockdown) nije dovelo do povećane potražnje za toplotnom energijom.

„Wien Energie“ je, uslovljeno nižim temperaturama, grijalo više nego prethodne godine, ali takozvani „korona efekat“ je ipak izostao - navodi se u saopćenju.

Od početka sezone grijanja u oktobru, domaćinstva u Beču potrošila su svega šest posto više toplotne energije nego prethodne sezone. Stalni boravak kod kuće nije doveo do neobičnih rekorda. Sugrađanima preporučuju da potrošnju energije mogu smanjiti za šest posto samo ukoliko smanje sobnu temperaturu za jedan stepen Celzijusa.

Snabdijevanje grijanjem igra ključnu ulogu u zaštiti energije. Sektor grijanja danas je zaslužan za polovinu energetske potrošnje i 40 posto emisija ugljen-dioksida u Austriji. Grad Beč kroz ekološke načine proizvodnje toplotne energije godišnje uštedi 1,5 miliona tona ugljen-dioksida. Najučinkovitija rješenja su postrojenja za sagorijevanje otpada, velika toplotna pumpa, postrojenja za preradu biomase, kogenerativna postrojenja ili kroz višak energije iz industrije - saopćio je  Eurocomm-PR Sarajevo.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo