Svijet     | 15.02.2021. 14:09 |

Biden će na sastanku G-7 naglasiti potrebu za globalnom saradnjom

FENA Internet

WASHINGTON, 15. februara (FENA) – Američki predsjednik Joe Biden obratit će se na virtualnom sastanku predstavnika vodećih svjetskih ekonomija u petak na kome će se raspravljati o pandemiji koronavirusa i globalnoj distribuciji vakcina, saopćila je Bijela kuća.

Očekuje se da Biden govori o potrebi globalnog odgovora na pandemiju i ponovnom obavezivanju SAD na multilateralni angažman, u oštroj suprotnosti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je razvio izolacionističku vanjsku politiku tokom koje su se SAD povukle iz velikih globalnih sporazuma i savezništava. Otkako je preuzeo dužnost, Biden je poništio brojne Trumpove izolacionističke poteze, uključujući i povratak u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, piše AP.

Tokom pojavljivanja na virtualnom sastanku u petak, Biden će naglasiti potrebu za globalnom saradnjom u proizvodnji vakcina, distribuciji i snabdijevanju, kao o globalnim naporima na pripremi za suočavanje s budućim pandemijama i zaštiti od njih. On će govoriti o potrebi da industrijske sile osiguraju inkluziju i dobrobit svih radnika, uključujući žene i pripadnike istorijski hendikepiranih grupa, navodi u saopćenju Bijela kuća.

Sjedinjene Države također su obećale da će se pridružiti Covax inicijativi koja ima za cilj proizvodnju i distribuciju vakcina zemljama u razvoju.

Biden će također iskoristiti priliku da raspravlja o potrebi ažuriranja globalnih pravila „koja bi se bavila ekonomskim izazovima kao što su oni koje predstavlja Kina“, saopćila je Bijela kuća. Biden je insistirao od SAD i saveznika da pregovaraju o novom trgovinskom sporazumu koji bi se suprotstavio kineskom uticaju.

Prisustvo sastanku G-7 predstavlja Bidenov prvi multilateralni angažman kao američkog predsjednika, a povratak diplomatiji karakterizirao je veći dio njegovog potpredsjedničkog mandata.

Biden bi istoga dana trebao učestvovati u „specijalnom izdanju“ Minhenske sigurnosne konferencije, skupu globalnih čelnika posvećenom vojnim temama. Televizijski prenos održat će se umjesto ranije zakazane konferencije, koja je odgođena zbog pandemije. Kao potpredsjednik, Biden je prisustvovao  Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u 2009 i 2015. godini, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu