Svijet     | 15.02.2021. 15:18 |

Erdogan optužuje SAD da stoje iza kurdskih militanata u Iraku

FENA Internet

ANKARA, 15. februara (FENA) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je optužio Sjedinjene Države za podršku kurdskim  militantima za koje Ankara tvrdi da su pogubili 13 Turaka otetih u sjevernom Iraku, dodajući da američka osuda tog čina „izgleda kao šala“.

Turska je saopćila u nedjelju da su militanti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) pogubili 13 Turaka, među kojima vojno i policijsko osoblje, u jeku vojne operacije protiv grupe. Washington tvrdi da osuđuje ta ubistva ukoliko se potvrde izvještaji da je PKK odgovorna za njih.

Erdogan je poručio pristalicama svoje AK stranke kako je američko saopćenje pokazalo da SAD podržavaju PKK i sirijske kurdske snage YPG, koje Ankara smatra ogrankom PKK.

Sjedinjene Države i Evropska unija označili su PKK terorističkom organizacijom, ali se u Siriji američke snage zajednički bore s kurdskom milicijom YPG koju Ankara smatra istorijski povezanom s PKK.

- Sada vidimo saopćenje iz Sjedinjenih Država. To je šala. Oni navodno ne stoje iza PKK ili YPG? Oni ih očigledno podržavaju i stoje iza njih - poručio je on u govoru stranačkim pristalicama u crnomorskom gradu Rize.

Otkako je Joe Biden izabran za američkog predsjednika u prošloj godini, Turska je u više navrata naglašavala kako želi poboljšati zategnute odnose sa Sjedinjenim Državama, ali je američka podrška YPG razbjesnila Ankaru i ostaje ključni kamen spoticanja između dviju saveznica.

Erdogan je izjavio da će Ankara nastaviti s prekograničnim operacijama u Iraku protiv PKK, koja predvodi višedecenijsku pobunu na većinski kurdskom jugoistoku Turske tokom koje je poginulo više od 40.000 ljudi.

- Ako smo skupa s vama u NATO-u, ako ćemo nastaviti naše jedinstvo, morate biti iskreni prema nama. Tada ćete stati uz nas, ne uz teroriste – kazao je Erdogan.

Dodao je da niko ne može kritikovati turske prekogranične operacije u Siriji ili u Iraku, i da druge zemlje moraju birati između Turske i militanata, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom