Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 16:05 |

Počela sjednica mostarskog Gradskog vijeća

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 15. veljače (FENA) - Upravo je nastavljena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao birati novi mostarski gradonačelnik, tj. održati drugi krug glasanja u koji su prošli Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar).

Prošlog tjedna sjednica je prekinuta nakon što je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Takvu mogućnost podržali su vijećnici Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS), dok je HDZ BiH prijedlog odbacio, ocijenivši ga neozbiljnim.

Uoči današnje sjednice oglasili su se iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ureda visokog predstavnika, Misije OESS-a u BiH, te veleposlanstava  Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva te pozvali gradske vijećnike Mostara da dalje ne odgađaju proces izbora gradonačelnika.

Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika Grada Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega su vijećnike pozvali da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici.

Kandidat HDZ-a BiH za gradonačelnika Mario Kordić izjavio je prije sjednice da je optimističan glede današnje sjednice i da očekuje da će vijećnici izabrati novog gradonačelnika.

Adela Gosto iz PMP-a također ima ista očekivanja, no isto tako, smatra da bi bila lijepa priča da se prihvati prijedlog rotirajućeg gradonačelnika.

- Kako svari stoje danas ćemo dobiti gradonačelnika, a s obzirom na to da se Naša stranka izjasnila da će ostati suzdržana, onda će to biti, pretpostavljam, Mario Kordić - kazala je Gosto.  

Boška Ćavar iz Naše stranke kazala je da bi svim građanima koristilo da izaberu novog gradonačelnika.

Naglasila je kako bi prijedlog o rotirajućem gradonačelniku iziskivao i dodatna novčana sredstva.  

 Za izbor u drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a ako ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije toliku potporu, slijedi treći krug u kojem je dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije