Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 18:54 |

Podrška UNHCR-a Službi za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagné i direktor Službe za poslove sa stranima Slobodan Ujić održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o podršci te UN-ove agencije Službi.

Također, UNHCR je donirao 24 tableta sa softwareom za prevođenje kako bi se olakšala komunikacija između službenika SPS-a i osoba - migranata koji se registruju te 10.000 komada zaštitnih maski za uposlenike Službe.

Direktor Ujić je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći te istakao da je UNHCR  jedan od značajnijih partnera Službe za poslove sa strancima.

Ujić je naglasio kako će donirana oprema za prevođenje povećati tehničke kapacitete Službe, olakšati komunikaciju i povećati efikasnost inspektora za strance u radu s migrantima i tražiteljima azila te da će omogućiti i lakše prepoznavanje različitih kategorija, naročito ranjivih među tom populacijom.

Osim tehničke podrške, UNHCR će provoditi i aktivnosti na izgradnji kapaciteta putem treninga i terenskih obuka za djelatnike Službe za poslove sa strancima koje provode registraciju osoba koje zatraže međunarodnu zaštitu u BiH. Obuke će obuhvatiti osnovne principe upravljanja identitetom, standarde integriteta podataka, uključujući otkrivanja prevara, te tehnike prikupljanja informacija.

- Ova podrška omogućit će Službi za poslove sa strancima i drugim akterima koji rade u području mješovitog kretanja migranata i izbjeglica - zaključila je Gagné, saopćeno je iz UNHCR-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana